torstai 30. huhtikuuta 2020

Rusinamunkit

Tänä vappuna mentiin 1930-luvun munkkireseptillä. Nämä ovat olleet to do –listallani jo vuosikausia, mutta joka vappu olenkin sitten tehnyt jotain muita munkkeja. Ja jostain syystä en ole muulloin kuin vappuna saanut aikaiseksi munkinpaistoon ryhtymistä. Mutta olipa hyvä että edes nyt tuli kokeiltua. Olivat aivan mahtavia! Jos tykkäät rusinoista ja vaniljasta, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä munkkeja. Testasin kaulimiseen ensimmäistä kertaa myös perintöpulikkaani, joka on useamman vuoden maannut kaapissa käyttöä vailla. Se olikin oikein kätevä kapistus.



Ensin resepti vanhalla mallilla:

Taikina:
1 ¼ dl maitoa
2 munaa
¼ sitruunankuorta ja mehu
350 g vehnäjauhoja
75 g voita
25 g sokeria
25 g hiivaa
Vaniljakiiseli:
1 kkp maitoa
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 rkl hienoa sokeria
1 kkp rusinoita
Keittämiseen: rasvaa
Päälle: sokeria

Maito lämmitetään ja sekoitetaan sulatettuun voihin, vatkattuihin muniin, sokeriin, sitruunankuoreen ja mehuun sekä hiivaan; sitten seokseen lisätään jauhot. Taikina vanutetaan pehmeäksi ja pannaan nousemaan noin tunnin ajaksi. Sen jälkeen se vaivataan litteäksi leivinpöydällä. Sitten se jaetaan kahteen osaan ja kaulitaan ¾ - 1 cm:n paksuiseksi.

Rusinat hakataan ja sekoitetaan vaniljakiiseliin. Taikinasta leikataan munkkeja, joiden sisään pannaan vaniljakiiseliä ja reunat voidellaan valkuaisella. Munkit saavat nousta n. 1 tunnin ajan sekä keitetään rasvassa, valutetaan ja sokeroidaan.

Ja sitten vielä sama nykymittoihin muunnettuna.

Taikina:
1 ¼ dl maitoa
2 kananmunaa
1 tl sitruunankuoriraastetta
2 rkl sitruunamehua
350 g vehnäjauhoja
75 g voita huoneenlämpöisenä
25 g sokeria
25 g hiivaa
Täyte:
1 ½ dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
90 g rusinoita
Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
Pinnalle:
Siro-sokeria

Mittaa kattilaan täytteen maito. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kananmuna. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli sakenee, lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja rusinat. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, silloin tällöin sekoittaen.

Lämmitä taikinan maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Vatkaa sekaan munat ja sokeri. Alusta joukkoon vehnäjauhot vähitellen. Lisää voi, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu alustamisen loppupuolella. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota tunnin ajan.

Jaa taikina 15 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja kauli ne sitten pyöreiksi levyiksi. Jaa täyte levyjen keskelle. Voitele reunat vedellä ja taita levyt puolikuiksi. Painele reunat tiukasti yhteen esim. haarukan avulla. Anna kohota tunnin ajan.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa 185-asteiseksi. Paista muutama munkki kerrallaan ja nosta valmiit munkit valumaan talouspaperille. Anna jäähtyä hetken ja pyörittele sitten Siro-sokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti