lauantai 3. maaliskuuta 2018

Amerikkalainen pähkinätorttu

Tämä torttu kuuluu siihen sarjaan, jota voi kuvailla vain yhdellä ainoalla sanalla: täydellinen. Olen joskus ennenkin yhdistänyt omenapiirakan ja toscapiirakan, ja sekin oli herkullista. Kun tuoreet omenat vaihdettiin hilloon ja mantelirouhe paahdettuihin hasselpähkinöihin, niin lopputulos nousee aivan omaan luokkaansa. Vielä kun olis viitsinyt vatkata lisäksi ihan tuoretta kermavaahtoa (enkä ottaa pakkasesta vanhaa sellaista).



Pohja:
100 g voita
1 ¾ dl sokeria
2 kananmunaa
150 g piimää
2 tl kanelia
3 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Päälle:
200 g omena-vaniljahilloa
75 g voita
100 g hasselpähkinöitä
2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (24 - 25 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat. Paahda pähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niiden kuoret alkavat irtoilla. Kuori ja rouhi pähkinät.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, edelleen vatkaten. Lisää piimä. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset.

Kaada taikina vuokaan. Tasoita. Levitä päälle omenahillo.

Paista ensin 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 25 minuuttia, uuniritilälle laitetun leivinpaperin päällä.

Mittaa kattilaan paloiteltu voi ja muut aineet. Kuumenna sekoittaen. Anna hieman jäähtyä.

Ota puoliksi paistunut torttu uunista. Alenna uunin lämpötila 160 asteeseen. Levitä pähkinäseos tortun päälle. Jatka paistamista alatasolla 30 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja piirakka uunin ylemmälle keskitasolle. Jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota vuoasta. Tarjoa kermavaahdon kanssa.

1 kommentti: