perjantai 16. maaliskuuta 2018

Persialainen jalokiviriisi

Ei tulis minusta persialaista perheenemäntää. En onnistunut saamaan aikaiseksi kullanruskeaa ja rapeaa kakkua riisikattilan pohjalle. Karpaloiden sijaan tähän kuului oikeasti happomarjoja. En jaksanut niitä lähteä metsästelemään enkä myöskään itämaisittain kuivattuja appelsiininkuorisuikaleita, vaan korvasin ne karpaloilla ja Sallisen appelsiininkuoripaloilla. Hyvin toimivat. Tämä riisi oli aivan ihanaa, sitä olisi voinut pistellä ruoaksi ihan sellaisenaan.



Ainekset:
250 g basmatiriisiä
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
sormisuolaa
Pähkinä-hedelmäseos:
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
25 g pistaasipähkinöitä
25 g mantelilastuja
25 g kuivattuja karpaloita
20 g kuivattuja appelsiininkuoripaloja
2 rkl sokeria

Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon riisi ja keitä 8 minuuttia. Valuta riisi ja huuhtele sitä heti juoksevan kylmän veden alla pari minuuttia, jotta ylimääräinen tärkkelys lähtee pois. Valuta riisi uudelleen ja ravistele pois mahdollisimman paljon vettä.

Mittaa tarttumattomaan kattilaan 1 rkl oliiviöljyä, 2 rkl voita ja reilu ripaus sormisuolaa. Ripottele riisi varovasti korkeaksi keoksi kattilan keskelle.

Kiedo kattilan kansi keittiöpyyhkeeseen ja nosta se kattilan päälle. Kypsennä riisiä matalimmalla mahdollisella lämmöllä tunnin verran. Kun riisi on kypsää, sammuta liesi.

Kuumenna iso paistinpannu kovalla lämmöllä. Mittaa pannulle pähkinä-hedelmäsekoituksen öljy ja voi, kuoritut ja rouhitut pistaasipähkinät ja mantelilastut, karpalot, appelsiininkuoripalat ja sokeri. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Jatka sekoittamista, kunnes sokeri ja voi ovat sulaneet. Alenna lämpö matalaksi ja kypsennä, kunnes karpalot ovat pehmentyneet.

Kun riisi on kypsää, kaada kaksi kolmasosaa siitä isoon kulhoon ja sekoita varovasti joukkoon pähkinä-hedelmäseos. Mausta sormisuolalla. Kumoa päälle kattilan pohjalle jäänyt kullanvärinen, rapea riisikakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti