sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Taatelikranssi

Tulipas tehtyä pikkuinen pulla. Ikinä ennen en ole tehnyt pullataikinaa veteen enkä myöskään ilman kananmunaa. Nyt on kokeiltu, ja kokeilu taisi jäädä viimeiseksi. Olihan tämä vähän sellaisen terveyspullan makuista. Menee kumminkin loistavasti kahvin kanssa ja jälkkärinä. Jotenkin tuli hiukkasen mieleeni kaupan dallaspulla, jonka jätän mieluummin yleensä syömättä.



Pullataikina:
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl intiaanisokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
10 dl spelttijauhoja
5 dl vehnäjauhoja
150 g voita (pehmeää)
Täyte:
100 g voita (pehmeää)
400 g kuivattuja taateleita (pehmeitä, silputtuna)
1 tl neilikkaa
2 dl intiaanisokeria
Voiteluun:
½ kananmuna
Koristeluun:
2 rkl raesokeria

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja voimakkaasti puuhaarukalla vatkaten. Kun suurin osa jauhoista on lisätty, sekoita mukaan voi.

Alusta taikinaan käsin jauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota peitettynä lämpimässä noin tunti.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahtia. Kauli kahdeksi laajemmaksi levyksi (n. 20*30 cm). Levitä taikinalevylle pehmeää voita, silputut taatelit sekä keskenään sekoitetut neilikka ja intiaanisokeri.

Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. Nosta se leivinpaperille uunipellille ja taivuta hevosenkengän muotoon. Nosta toinen rulla ensimmäistä vasten niin, että muodostuu kranssi. Tee vetisellä viillot taikinan ulkoreunaan. Kohota vielä peitettynä puolisen tuntia. Voitele vatkatulla munalla. Ripottele päälle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, tai kunnes kranssi on kauniin värinen ja kypsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti