tiistai 7. toukokuuta 2019

Jouluinen perunalimppu

Minä rakastan joululimppuja, ja ihan erityisesti niissä piileviä makeita sattumia (rusinoita, karpaloita, taateleita jne). Tähän taikinaan toi vielä peruna lisää pehmeyttä. Ja fenkolinsiemenistä tulee mukavaa makua. Herkullista!



Ainekset:
5 dl piimää
400 g perunoita
17 g kuivahiivaa
50 g voita
1 dl ruokosokerisiirappia
1 ¼ dl kuivattuja karpaloita
1 rkl appelsiininkuoriraastetta
1 rkl suolaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
7 dl vehnäjauhoja
7 dl ruisjauhoja
Pinnalle:
1 rkl ruokosokerisiirappia
1 rkl vettä
1 tl fenkolinsiemeniä

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Soseuta kypsät perunat.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimä-perunasoseseokseen. Lisää siirappi, pehmeä voi, karpalot, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi ja tarttuvaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä tunnin verran.

Kumoa taikina leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan. Leivo paloista suorakaiteen muotoiset limput ja nosta leivät leivinpaperoituihin leipävuokiin. Anna kohota puolisen tuntia.

Leikkaa kohonneiden leipien pintaan viillot terävällä veitsellä. Paista 175-asteisen uunin alemmalla keskitasolla 40-50 minuuttia.

Kumoa leivät vuoista ja voitele pinnat siirappi-vesiseoksella. Ripottele pinnalle fenkolinsiemeniä. Anna jäähtyä peittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti