lauantai 29. helmikuuta 2020

Jäädytetty marenkikakku

Nyt on kyllä mielenkiintoista nähdä, mitä tästä loppujen lopuksi tulee. Hyvää se on, sen voin sanoa jo nyt. Mutta joutuuko kakun kumoamaan kulhoon sen sijaan että sen söisi kakkuna – se jää nähtäväksi. *Edit* Lopputulos oli todella hyvän makuinen ja muotokin pysyi ehjänä. Ja siitä tuli jopa ihan kivan näköinenkin.



Marenkipohjat (4 pohjaa):
6 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
½ tl väkiviinaetikkaa
50 g taloussuklaata
Espresso-jogurttitäyte:
400 g bulgarianjogurttia
6 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
2 dl maitoa
1 dl vettä
1 rkl espressopikakahvijauhetta
1 tl kardemummaa
3 rkl maissitärkkelystä
20 g voita
2 dl kuohukermaa

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Laita keltuaiset pieneen kulhoon.

Laita valkuaiset isoon kulhoon ja vatkaa hetki, kunnes vaahtoa alkaa muotoutua. Lisää sokeri ja etikka vaahtoon. Jatka vaahdotusta noin 8 min, kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää.

Peitä 2 peltiä leivinpaperilla. Piirrä papereihin irtopohjavuoan (Ø 18 cm) avulla neljä ympyrää. Jaa vaahto neljään osaan ja nostele vaahtoa ympyröiden sisään. Älä vielä levitä vaahtoa.

Sulata suklaa. Valuta suklaa lusikalla valkuaisvaahtokasojen päälle. Tasoita valkuaisvaahtokeot lusikalla ympyröiden kokoisiksi levyiksi. Älä tasoittele liikaa, jotta suklaa jää kauniiksi raidoiksi. Paista 100-asteisessa kiertoilmauunissa kahdessa tasossa noin 1 ½ tuntia. Anna jäähtyä.

Mittaa keltuaiset, sokeri, maito, vesi, espressojauhe, kardemumma ja maissitärkkelys kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun ensimmäinen kupla nousee pintaan ja seos muuttuu kiisseliksi, nosta kattila levyltä. Lisää kattilaan voi ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Jätä kiisseli jäähtymään. Sekoita seosta muutaman kerran kuortumisen ehkäisemiseksi.

Kun seos on jäähtynyt, yhdistä se ja jogurtti reilun kokoisessa kulhossa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se jogurttiseoksen joukkoon.

Pingota leivinpaperi marenkilevyjen muottina käyttämäsi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Teippaa vuoan reunan päälle vielä toinen reuna, jotta saat vuoasta korkeareunaisen. Nosta yksi marenkilevy irtopohjavuokaan. Levitä päälle 1/3 jogurttitäytteestä. Toista tämä 2 kertaa. Päällimmäiseksi tulee neljäs marenkilevy. Nosta kakku pakastimeen ja anna jäätyä yön yli.

Ota kakku huoneenlämpöön noin 2 t ennen tarjoilua. Kakku saa olla kylmää mutta ei jäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti