lauantai 22. helmikuuta 2020

Kentuckylainen kahvikakku

Huomenna vietetään taas yksiä synttärijuhlia. Synttärisankari puhui viime kesänä kakusta, jota oli joskus 70-80 –luvuilla useammankin kerran saanut juhlissa ja tykännyt siitä kovasti. Kakun nimi ei ollut tiedossa, ja saamillani tuntomerkeillä päädyin siihen tulokseen että kyseessä on varmaankin ollut kentuckylainen (tai ”kentakilainen”) kahvikakku. Ja koska kahvikakut useimmiten vaan paranevat yön yli muhiessaan, uskalsin tehdä tämän jo tänään valmiiksi odottamaan huomisia pippaloita. Kuorrutus ainakin oli niin herkullista, että teki mieleni lusikoida se suoraan kattilasta suuhuni. Eikä tuo varsinainen kakkukaan voi huonoa olla, kaiken tuon voi- ja sokerimäärän kanssa. Ja erityisesti tykkään siitä, että mukaan tuli myös rusinoita.



Ainekset:
200 g voita
4 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl maitoa
1 dl kermaa
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
Kuorrutus:
35 g sokeria
1 dl kermaa
100 g voita
225 g tomusokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kermamaidon kanssa. Kaada taikina rengaskakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista 180-asteisessa uunissa 45-50 minuuttia.

Kiehauta kuorrutuksen kerma ja voi. Ruskista sokeri pannulla. Heti kun sokerin väri muuttuu keltaisesta ruskeaksi, ota pannu liedeltä ja lisää kerma-voiseos ja tomusokeri. Sekoittele tasaiseksi. Anna hiukan jäähtyä ja kuorruta sitten kakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti