lauantai 28. marraskuuta 2020

Karamellivanukas

Kivasti nuo vaniljat nousi tuohon vanukkaan pinnalle. Olen joskus vuosia sitten koettanut kerran tehdä karamellivanukasta, mutta se ei irronnut silloin vuoista, ei sitten millään. Ihan hyvää se oli suoraan kipostakin lusikoituna, mutta olishan se kiva jos siitä tulisi sen näköinenkin kun pitäisi. Tämä saa nyt (ilmeisesti oikeaoppisesti) jäähtyä oikein perusteellisesti, huomiseen saakka. *Edit* Nyt tämä onnistui ihan täydellisesti. Vanukas lumpsahti jäähtyneenä vuoastaan oikein nätisti. Ja oli aivan suussasulavan ihanaa.




Ainekset:
2 dl sokeria
¾ dl vettä
1 tl vaniljajauhetta
4 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen

Sulata sokeri puhtaalla, kuivalla paistinpannulla miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Lisää vesi ja keitä seos ruskeaksi karamellikuorrutukseksi. Kaada kuorrutus uuninkestävään keraamiseen vuokaan (tai neljään annosvuokaan) ja pyörittele vuokaa niin, että kuorrutus leviää tasaisesti sen reunoille.

Kiehauta kerma, maito ja vaniljajauhe. Vatkaa kananmunat ja keltuainen vaahdoksi. Lisää kerma-maitoseos munavaahtoon, koko ajan vatkaten.

Kaada vaahto vuokaan karamellikuorrutuksen päälle. Valuta suurempaan astiaan kuumaa vettä ja nosta vanukasvuoka vesihauteessa 175-asteiseen uuniin. Paista n. 40 minuuttia, kunnes vanukas on juuri ja juuri hyytynyt. Anna jäähtyä täysin. Irrota vanukkaan reunat vuoasta terävällä veitsellä ja kumoa se tarjoilualustalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti