keskiviikko 18. elokuuta 2021

Pähkinäiset juureen leivotut joulusämpylät

Jouluun on enää nelisen kuukautta. On siis oikein hyvä aika tehdä joulusämpylöitä. Oikeasti olen kyllä sitä mieltä että näissä ei ollut muuta jouluista kuin nimi. Annoin nimen kuitenkin olla tuollaisena, kun olin sen kerran sellaisena jostain kopioinut. Sämpylöistä tuli vähällä vaivalla tosi hyviä. Suurin työ tuli tehtyä aprikoosien pilkkomisessa ja pähkinöiden rouhimisessa.




Juuritaikina:
2 g kuivahiivaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä
Taikina:
8 g kuivahiivaa
500 g hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl appelsiininkuoriraastetta
3 ½ dl vettä
100 g kuivattuja aprikooseja
100 g pekaanipähkinöitä

Sekoita juuren hiiva jauhoihin. Lisää vesi ja sekoita hyvin. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä yön yli.

Silppua aprikoosit. Rouhi pähkinät.

Sekoita taikinan hiiva jauhoihin. Lisää suola, appelsiininkuoriraaste, vesi, aprikoosisilppu, pähkinärouhe ja juuritaikina. Alusta taikinaa voimakkaasti yleiskoneella kymmenisen minuuttia. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Leivo taikina sämpylöiksi leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota puolisen tuntia. Voitele sämpylät vedellä ja paista 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti