sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Muscovado-jäätelökakku

Tästäkään en kuvaa laita, ennen kuin kakku on jouluaattona kumottu ja tuhottu. Ajattelin, että tämä olisi sopivasti näennäisen kevyt herkku aattoillan perinteiselle kahville.




Vuokaan:
330 g Paraisten piparkakkutaikinaa
Muscovadojäätelö:
2 ½ dl kuohukermaa
1 ¼ dl muscovadosokeria
¾ dl glukoosisiirappia
2 ½ kananmunaa
Vanilja-kardemummajäätelö
3 ½ dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
2 tl kardemummaa
¾ dl glukoosisiirappia
2 ½ kananmunaa
Lisäksi:
150 g jäisiä puolukoita

Mittaa kattilaan muscovadojäätelön vispikerma ja muscovadosokeri. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut kerman joukkoon. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, mielellään yön yli.

Vuoraa irtopohjavuoan (28 cm) pohja leivinpaperilla. Leikkaa suikale leivinpaperia myös vuoan reunojen peitoksi. Kauli osa piparkakkutaikinasta jauhoja apuna käyttäen ympyrän muotoiseksi ohueksi levyksi (koko vähän reilumpi kuin vuoan halkaisija). Kumoa taikina leivinpaperin avulla vuoan pohjalle ja painele taikina tiiviisti kulmiin ja reunoille. Peitä loput reunasta taikinalla painelemalla sitä ohuelti vuoan reunoja vasten vuoan yläreunaan saakka.

Leikkaa piparkakkumuotilla muutama aukko vuoan pohjaa vasten olevaan taikinaan. Painele taikina tiukasti kiinni leivinpaperiin. Nosta vuoka pakastimeen täytteen valmistelun ajaksi.

Vatkaa vaniljajäätelön kerma, sokerit ja kardemumma vaahdoksi. Vatkaa sekaan glukoosisiirappi.

Vatkaa toisessa kulhossa muscovadojäätelön muscovadokastike vaahdoksi. Vatkaa sekaan glukoosisiirappi.

Erottele kumpaankin jäätelöön tulevat keltuaiset ja valkuaiset (yhteensä 5 kpl). Laita kaikki keltuaiset toiseen ja kaikki valkuaiset toiseen kulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset vaaleaksi ja kuohkeaksi.

Sekoita puolet valkuais- ja keltuaisvaahdosta vaniljakermavaahtoon ja kaada jäätelömassa vuokaan. Ripottele päälle puolukat.

Sekoita loput munavaahdoista muscovadovaahtoon. Levitä muscovadojäätelömassa puolukoiden päälle. Nosta kakku pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli. Irrota vuoan reunat. Kumoa kakku vuoan pohjaosan avulla tarjoilulautaselle ja poista leivinpaperit. Anna kakun seistä jonkin aikaa huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti