perjantai 6. tammikuuta 2023

Makea sitruunaleipä

Tämä oli tosiaankin 90-luvun ruokakorteissani laitettu leipäkategoriaan, vaikka kyllä ihan selkeästi makeasta leivonnaisesta oli kyse. Minä laitoin lisäksi kahvipöytään jämä-luumukermaa (luumumarmeladia + kermavaahtoa + piparijogurttia, kaikista purkinpohjat). Ensin maistaessani ajattelin, että olis tämä nyt kaivannut enempi sokeria, mutta tulin aika pian toisiin ajatuksiin. Mukavan erilainen leivonnainen. Ei nyt ehkä juhlapöydän kermakakkua korvaisi, mutta jälkkärikahvin kanssa ajoi asiansa täydellisesti.




Ainekset:
6 dl vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
¼ tl suolaa
½ dl sokeria
1 dl siirappia
50 g voita huoneenlämpöisenä
2 rkl luumumarmeladia
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunankuoriraastetta
200 g sitruuna-limejogurttia
50 g maustamatonta jogurttia
35 g pistaasirouhetta
Kuorrutus:
½ dl sokeria
½ dl sitruunamehua

Vatkaa sokeri, siirappi, voi ja hillo vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää kananmuna, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen jogurtin kanssa. Kääntele lopuksi sekaan pistaasirouhe. Kaada taikina leivinpaperoituun leipävuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. 

Sekoita kuorrutuksen ainekset yhteen pienessä kattilassa. Anna kiehua hetken voimakkaasti. Pistele leipään reikiä terävällä piikillä. Valuta kuorrutus vähitellen leivän päälle. Anna jäähtyä täysin ennen tarjoilua. Tarjoile esim. luumukerman kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti