sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Keväänvihreä salaatti

Tänään oli ensimmäinen syksyisen tuntuinen päivä. Harmaaseen ja eilistä kymmenen astetta kylmempään sopiikin mukavasti keväänvihreä salaatti. Salaatti oli hyvää ja sopivan tuhtiakin.


Ainekset:
500 g kesäkurpitsaa
250 g baby-pinaattia
50 g rucolaa
2 avokadoa
200 g pakasteherneitä
Kastike:
¾ dl omenamehua
2 rkl avokadoöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunapippuria
¼ tl suolaa
1 tl sokeria

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään pienessä kulhossa.

Pese kesäkurpitsa ja vedä sen pitkältä sivulta juustohöylällä ohuita viipaleita. Kääntele viipaleet marinoitumaan kastikkeen joukkoon.

Sekoita pinaatti ja rucola tarjoiluvadille. Halkaise avokadot, poista kivet ja kuutioi hedelmäliha. Ripottele avokado ja herneet salaattipedille.

Kiepauta kesäkurpitsaviipaleet löyhästi käärölle ja nosta salaattiin. Kaada kastike tasaisesti salaatin päälle.

lauantai 14. syyskuuta 2024

Italialainen Cassata-jäätelö

Tämän laitoin vasta just äsken pakastimeen ja todennäköisesti syödään vasta huomenna. Alkuperäiseen reseptiin kuului mansikoita. Mutta koska mansikka-aika alkaa olla ohi ja pihapuut notkuvat luumujen painosta, vaihdoin mansikat luumuihin. Epäilen, että tästä tuli todella hyvää. *Edit* Vaihdoin kuvan ja samalla voin kertoa, että oli todella hyvää.


Ainekset:
2 kananmunan keltuaista
½ dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa
100 g kermaviiliä
200 g luumuja
30 g taloussuklaata
100 g italialaisia mantelikeksejä (cantuccini)

Poista luumuista kivet ja silppua malto. Rouhi suklaa ja keksit.

Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vatkaa toisessa astiassa kerma vaahdoksi. Sekoita muna-sokerivaahtoon kermaviili ja kermavaahto. Kääntele vaahtoon luumut, suklaa ja keksit.

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho kelmulla ja kaada seos kulhoon. Nosta kulho peitettynä pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.

Kumoa jäätelö tarjoiluvadille ja anna pehmitä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Tarjoile esim. tuoreiden luumujen kera.

perjantai 13. syyskuuta 2024

Italialainen omenapaistos

Tämä oli helppoa, pehmeää ja ihanaa. Omia omenapuita meillä ei ole, mutta omppuja on tänä vuonna tullut niin paljon että niitä saa käydä poimimassa kasseittain ihmisten portinpielistä. Niin tein minäkin. Osan laitoin pakastimeen ja pikkuriikkisen tähän. Loput niistä mitä ei syödä sellaisenaan, todennäköisesti hilloan.


Ainekset:
400 g hapahkoja omenoita
½ tl kanelia
75 g voita huoneenlämpöisenä
¾ dl sokeria
1 kananmuna
¾ dl vehnäjauhoja

Kuori ja lohko omenat. Levitä lohkot uuninkestävän vuoan pohjalle. Mausta lohkot kanelilla.

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää kananmuna, edelleen vatkaten. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lusikoi taikina omenoiden päälle. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile esim. jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

torstai 12. syyskuuta 2024

Punajuuri-chevrehampurilainen

Näistä tuli ihan hämmästyttävän hyviä hampurilaisia. Yhtään en kaivannut lihaa. Kaikki osaset sopivat toisiinsa. Jos jotain miinusta täytyy mainita, niin sämpylät olivat lähestulkoon Sam-sämpylöiden kaltaisia murenijoita.


Ainekset:
150 g vuohenjuustoa
2 tl hunajaa
amerikkalaisia maustekurkkuviipaleita
70 g rucolaa
Wasabimajoneesi:
50 g majoneesia
2 tl wasabia
Punajuuri-kidneypapupihvit:
180 g ranskankermaa
1 dl korppujauhoja
650 g punajuuria
250 g perunoita
380/230 g kidneypapuja
2 kananmunaa
1 ½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl kuivattua rosmariinia

Mittaa kulhoon pihvien ranskankerma ja korppujauhot. Anna turvota 5 minuuttia.

Kuori ja raasta punajuuret ja peruna. Huuhtele ja valuta kidneypavut. Soseuta pavut sauvasekoittimella. Sekoita kaikki pihvien ainekset tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina pihveiksi leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Käännä pihvit ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.

Halkaise sämpylät. Nosta sämpylöiden pohjapuolikkaille vuohenjuustoviipaleeet. Nosta leivät air fryerin ritilälle ja kuumenna 200-asteisessa fryerissä 3 minuuttia. Valuta vuohenjuuston päälle hiukan hunajaa.

Sekoita majoneesi ja wasabi yhteen. Nosta sämpylöiden pohjapuolikkaille vuohenjuuston päälle punajuuripihvi ja sen päälle wasabimajoneesia. Lisää maustekurkkuviipaleita ja rucolaa. Nosta kansi päälle ja tarjoile heti.

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Hampurilaissämpylät 3

Laitoin sämpylät pellille kohoamaan ja lähdin lenkille. Varmaankin ne kerkesivät kohota yli 1,5 tuntia ja olivatkin melkoisen meheviä kun tulin takaisin. Valitettavasti koko joukko lässähti kun rupesin niitä voitelemaan. Eivät saaneet uunissa ihan kaikkea pulleuttaan takaisin. Hyviltähän nämä silti näyttävät. Halusin kokeilla taas hiukan edellisistä poikkeavaa (todellakin vain hiukan) reseptiä huomisia punajuuripihvihampurilaisia varten.


Ainekset:
2 dl vettä
3 dl maitoa
½ dl perunamuusijauhetta
8 ½ g kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
11 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
50 g voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun:
1 kananmuna
Pinnalle:
1 rkl seesaminsiemeniä

Sekoita yhteen perunamuusijauhe, hiiva, suola ja sokeri. Lisää hiukan kättä lämpimämpi vesi-maitoseos ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Lisää lopuksi kananmuna ja voi ja jatka vaivaamista vielä 10 minuuttia. Muotoile taikina sämpylöiksi leivinpaperoidulle uunipellille ja anna kohota noin 1,5 tuntia.

Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

tiistai 10. syyskuuta 2024

Täytetyt herkkusienet

No joo. Ei huonoa (koska sienet ja parmesaani ovat aina hyviä), mutta yllättävän mautonta. Vois kokeilla toistekin, mutta täytteeseen pitäisi lisätä esim. pekonia tai jotain muuta hyvää.


Ainekset:
6 jumboherkkusientä
1 valkosipulinkynsi
25 g voita
1 rkl korppujauhoja
2 rkl parmesaaniraastetta
½ tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua persiljaa
1 rkl valkoviiniä
suolaa

Irrota ja silppua sienten jalat. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi.

Sulata 1 rkl voita pannulla. Lisää sienisilppu ja valkosipuli ja kuullota pari minuuttia. Siirrä pannu sivuun. Sekoita joukkoon korppujauhot, parmesaaniraaste, oregano, persilja ja viini.

Sulata loput voista. Voitele sienet voisulalla ja täytä ne parmesaaniseoksella. Mausta suolalla. Kypsennä 200-asteisessa air fryerissä 12 minuuttia.

maanantai 9. syyskuuta 2024

Porokiusaus

Tämä oli mahdollisimman perinteistä kiusausta. Yhtä hyvin voisi käyttää pakaste-peruna-sipulisekoitusta. Minä en vaan ole niitä vuosikausiin käyttänyt, kun niissä mielestäni maistui muovipussi. Voihan olla että tilanne on muuttunut. Joka tapauksessa, tuoreilla perunoilla ja sipuleilla tästä tuli helppoa herkkua.


Ainekset:
1 kg kiinteitä perunoita
1 iso sipuli
150 g savupororouhetta
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
¾ tl suolaa
125 g Koskenlaskija ruoka & dippi vahva cheddaria
1 tl kuivattua rosmariinia

Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita yhteen perunat, sipuli ja savupororouhe.

Mittaa kattilaan kerma, maito, suola, juustodippi ja rosmariini. Kuumenna sekoitellen, kunnes juusto on sulanut. Kaada juustokastike peruna-poroseoksen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Banaanikakku kinuskikuorrutuksella

Tein kakkupohjan valmiiksi jo perjantai-iltana. Se sai siis kerrankin ihan kunnolla jäähtyä jääkaapissa. Kakusta tuli erinomaista. En maistanut kinuskikuorrutuksessa mitään erilaista, vaikka siinä oli aika paljonkin erilaisia ainesosia normaaliin kinuskiini verrattuna. Ihanaa se oli silti.


Taikina:
250 g ruokokidesokeria
3 kananmunaa
3 suurta banaania
5 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ tl ruokasoodaa
100 g voita sulatettuna
½ dl rypsiöljyä
Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1 dl muscovadosokeria
1 dl tomusokeria
30 g valkosuklaata

Kuori taikinan banaanit. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Nypi banaanit sormin kappaleiksi suoraan muna-sokerivaahtoon. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina silikoniseen rengaskakkuvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske uunin lämpötila 175-asteeseen ja jatka paistamista n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen kuorruttamista.

Keitä kuorrutuksen kerma ja sokerit paksuksi kinuskiksi. Anna jäähtyä hetki. Pilko sekaan valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä, kunnes kuorrutus on sopivan paksuista. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja valuta päälle kuorrutus. Anna kuorrutuksen jähmettyä ennen tarjoilua.

lauantai 7. syyskuuta 2024

Hasselbackan broilerit

Näistä irtoskin tosi paljon nestettä. Kaadoin nesteet koirien kippoihin ja laitoin broilerit vähän esteettisemmin esille. Olivat tosi hyviä. En vaan päässyt itse maistelemaan kuin puolikkaan, kun pöydässä olikin yllättäen yksi syöjä lisää ja fileitä oli vain kolme kappaletta. Olisin ostanut kyllä neljä, mutta kaupan paketit olivat joko kolmen kappaleen tai sitten ohutleikkeitä kilon paketeissa.


Ainekset:
3 maustamatonta broilerin rintafileetä
¾ tl suolaa
1 tl mustapippuria
250/125 g mozzarellaa
8 aurinkokuivattua tomaattia
16 basilikanlehteä
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Leikkaa broilerinfileisiin parin sentin levyisiä vinoviiltoja niin, että fileiden pohja ei rikkoonnu.

Leikkaa mozzarella ohuiksi viipaleiksi. Täytä fileiden viillot mozzarellalla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja basilikalla. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Voitele uuninkestävä pannu aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä. Nosta fileet pannulle ja paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

perjantai 6. syyskuuta 2024

Appelsiini-kookostryffelit

Ei ollut syyskuinen helleaalto (!) ihan ideaalitilanne näiden pyörittelemiseksi. Onnistuin kumminkin, ja tryffeleistä tuli oikein makoisia. Valkosuklaa ja kookoshiutaleet ovat vallan mainio yhdistelmä. Edellyttäen tietysti, että tykkää kookoksesta.


Ainekset:
200 g valkosuklaata
25 g voita
100 g kondensoitua maitoa
2 rkl appelsiininkuoriraastetta
Pinnalle:
1 ½ dl kookoshiutaleita

Paloittele valkosuklaa ja sulata se yhdessä voin kanssa. Lisää kondensoitu maito. Mausta appelsiininkuoriraasteella. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Pyörittele massasta kuulia. Kierittele kuulat kookoshiutaleissa.

torstai 5. syyskuuta 2024

Sirloin steak ja rusinakastike

Tämä oli taas vieläkin parempaa kuin oletin. Liha paistui ihan täydelliseksi. Ja kastike oli aivan julmetun hyvää. Lihan ja kastikkeen kaveriksi keitin riisiä ja laitoin kukkakaalia air fryerissä.


Ainekset:
500 g naudan paahtopaistia
1 rkl juoksevaa Oivariinia
suolaa
mustapippuria
1 sipuli
1 dl rusinoita
1 ½ dl punaviiniä
1 ½ dl lihalientä
2 rkl tummaa Maizenaa
1 tl kuivattua rakuunaa

Ruskista liha kauttaaltaan Oivariinissa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta liha uunivuokaan. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes lämpötila on 60 astetta. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 30 minuuttia.

Kuori ja silppua sipuli. Lisää sipuli ja rusinat samalle pannulle, jolla paistoit lihan. Kuullota, kunnes sipuli alkaa pehmentyä. Lisää viini ja lihaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua 5 minuuttia.

Ripottele kastikkeen päälle Maizena. Kuumenna sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Mausta rakuunalla, suolalla ja pippurilla. Lisää kastikkeeseen paistista irronnut neste.

Viipaloi liha. Tarjoile viipaleet kastikkeen kera.

tiistai 3. syyskuuta 2024

Intialainen vihannesmuhennos

Tästä piti tulla keittoa, mutta tulikin muhennosta. Aivan sama, herkullista oli joka tapauksessa. Myös herra 12-v:n mielestä.


Ainekset:
2 dl punaisia linssejä
2 perunaa
2 porkkanaa
6 dl vettä
1 iso sipuli
2 tomaattia
2 tattia
200 g pakasteherneitä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl sitruunamehua
1 rkl kookoshiutaleita
suolaa
Mausteseos:
3 rkl kuivattuja kikherneitä
1 rkl kurkumaa
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl juustokuminaa
½ rkl mustapippuria
½ tl chilirouhetta
½ dl vettä
Pinnalle:
1 ruukku korianteria

Huuhtele linssit. Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi tomaatit. Puhdista ja pilko tatit. Silppua korianteri.

Keitä linssejä, porkkanoita ja perunoita suolalla maustetussa vedessä n. 20 minuuttia. Lisää sipuli, herneet, tomaatit ja tatit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 5 minuuttia. Siivilöi ja ota liemi talteen.

Murskaa kikherneet maustemyllyssä. Lisää joukkoon loput mausteseoksen ainekset ja soseuta tasaiseksi.

Kuullota maustetahnaa öljyssä pannulla pari minuuttia, koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunamehu ja kookoshiutaleet. Lisää maustetahna kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua n. 5 minuuttia. Mausta suolalla. Ripottele pinnalle korianteri ennen tarjoilua.

maanantai 2. syyskuuta 2024

Kananmaksa-oliivipatee

Näyttää aika epämääräiseltä, mutta maistuu hyvältä. Herra 12-v:lle en edes yrittänyt tarjoilla, kun tiesin että sinne ei maistu. Mulle kyllä maistui. Tämän nimi oli jostain kumman syystä ”kananmaksa-oliivipiirakka”, mutta ei tämä mielestäni ole piirakkaa kyllä nähnytkään.


Ainekset:
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
25 g voita
300 g kananmaksaa
20 vihreää oliivia
2 rkl brandyä
suolaa
mustapippuria

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista oliiveista kivet.

Paista sipuli ja valkosipuli voissa pehmeiksi. Lisää maksa ja jatka paistamista n. 10 minuuttia. Siirrä pannu sivuun. Sekoita joukkoon oliivit ja brandy. Anna jäähtyä hiukan.

Siirrä seos blenderiin ja soseuta tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä seos tarjoiluastiaan. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Tarjoile esim. paahtoleivän kera.

sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Mansikka-juustotorttu

Aivan törkeen hyvää. Alkuperäisessä reseptissä oli pinnalle laitettu 1 dl sokeria. Ajattelin, että ei siihen millään niin paljon tarvita. Saatoin olla väärässä. Sokeri rapeutui ihanaksi crème brûlée -tyyppiseksi kerrokseksi, jota olis saanut olla enemmänkin. Mutta ei todellakaan huono näinkään.


Taikina:
100 g voita
175 g vehnäjauhoja
125 g maustamatonta jogurttia
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maustamatonta jogurttia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g mansikka-vaniljahilloa
1 rkl vaniljasokeria
230 g tuoreita mansikoita
Pinnalle:
2 rkl sokeria

Nypi taikinan voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Pilko täytteen mansikat. Vatkaa tuorejuusto, jogurtti, sokeri, kananmunat, mansikkahillo ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Kääntele mansikat täytteeseen.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli kummatkin palat uuninkestävän vuoan (33*22 cm) kokoisiksi levyiksi. Nosta taikinalevy leivinpaperoidun vuoan pohjalle. Levitä päälle täyte. Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Ripottele pinnalle sokeri. Paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista 10 minuuttia. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Leikkaa annospaloiksi ennen tarjoilua.