lauantai 19. lokakuuta 2024

Lounassämpylät pekonilla

Luulin tekeväni enemmänkin suolaisia leivonnaisia, mutta nämä osoittautuivat loppujen lopuksi olevan nimensä mukaisesti sämpylöitä. Hyviä ja pehmoisia sellaisia. Täytteet olivat hypänneet ihan pinnan alle, joten sämpylät voi aivan hyvin halutessaan halkaista ja laittaa väliin vielä lisää kinkkua ja juustoa.


Taikina:
17 g kuivahiivaa
6 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
7 dl grahamjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
Täyte:
150 g pekonia
1 iso sipuli
1 iso paprika
½ tl kuivattua timjamia
70 g juustoraastetta

Liuota taikinan hiiva hiukan kättä lämpimämpään veteen. Lisää öljy, siirappi, suola ja grahamjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen. Jätä hiukan kaulimiseen. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä 40 minuuttia.

Silppua pekoni. Kuori ja silppua sipuli. Poista paprikasta siemenet ja valkoinen osa ja silppua malto.

Ruskista pekoni omassa rasvassaan. Lisää sipuli ja paprika ja jatka paistamista, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta timjamilla.

Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli jokainen osa 1 cm paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ota levystä taikinapyörällä n. 8 * 8 cm neliöitä.

Jaa täyte neliöiden keskelle. Ripottele päälle juustoraastetta. Taita neliöiden nurkat yhteen, nipistä kiinni ja pyörittele palat sämpylöiksi. Nosta sämpylät saumapuoli alaspäin leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota 30 minuuttia.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n.15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti