lauantai 8. joulukuuta 2018

Armaan unelmapiiras

Todellakin unelmapiiras, jossa on ihan kaikkea hyvää. Samalla tulin vahingossa keksineeksi mokkapalajäätelön. Tämä piiras kannattaa ehkä tehdä korkealaitaiseen 26 cm vuokaan, jos haluaa käyttää kaikki täytteet. Mutta sitten voi myös tehdä niin kuin minä ja saada älynväläyksen. Ylijääneet täytteethän voi ihan hyvin sekoittaa piiraan pinnalle tulevaan kermavaahtoon. Muuten ihan hyvä idea, mutta täytettä oli liikaa kermavaahdon määrään nähden. Vaahdosta tuli niin juoksevaa, ettei sitä olisi millään saanut pursotettua piiraan päälle. Niinpä laitoin ylijäämävaahdon tapani mukaan pakastimeen ja ai että siitä tulikin hyvää! Se oli ihan kuin vähän vähemmän makeaa mokkapalojen kuorrutusta jäätelömuodossa. Tuotahan voisi vähän vielä jalostaa ja tehdä joskus oikein tarkoituksella mokkapalajädeä. Mutta olipa vaan piiraskin hyvää, sen lisäksi että kerrankin onnistuin tekemään ihan kivan näköisen leivonnaisen.



Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
5 rkl sokeria
100 g voita
1 kananmuna
5 rkl kylmää vettä
Täyte:
60 g taloussuklaata
1 dl vispikermaa
3 dl maitoa
2 rkl vahvaa kylmää kahvia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Koristeluun:
2 dl vispikermaa
10 g taloussuklaata

Sekoita pohjan jauhot ja sokeri. Lisää paloiteltu voi ja nypi taikina murumaiseksi. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina viileään 15 minuutiksi.

Voitele sopiva piirasvuoka kevyesti (ohjeessa luki 23 cm vuoka, minä käytin isompaa sydänvuokaa ja silti täytettä jäi yli). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohja 225-asteisessa uunissa kauniin kullanruskeaksi, n. 8 minuuttia. Anna jäähtyä. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.

Kuumenna täytteen maito kattilassa kiehumispisteeseen. Kuumenna suklaata ja kermaa vesihauteessa, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon kuuma maito ja kylmä kahvi. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa toisessa kulhossa keskenään munat, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita joukkoon suklaaseos vähän kerrallaan. Levitä täyte piiraspohjalle ja jatka paistamista, kunnes täyte on hyytynyt (40-45 minuuttia). Anna jäähtyä ritilällä.

Vatkaa koristeluun tuleva kerma kovaksi vaahdoksi. Pursota vaahto ruusukkeiksi piiraan päälle ja ripottele pinnalle suklaalastut. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti