perjantai 7. joulukuuta 2018

Hasselpähkinä-papupatonki

Nämä tuoksuivat uunissa ollessaan melko voimakkaasti pavuille. Mutta sitten valmiissa leivissä ei pavun makua tuntunut ollenkaan. Eikä kyllä pähkinänkään. Jos en olisi tiennyt, olisin väittänyt että nämä ovat ihan tavallisia vehnäpatonkeja. Onko se sitten hyvä vai huono asia, sen voi jokainen päättää omalta kohdaltaan. Mutta kai ne pavut jotain lisäarvoa taikinaan toivat, vaikka eivät siellä maistukaan. Tämä kuulosti nyt ihan haukkumiselta, mutta ei todellakaan ollut tarkoitus olla sitä. Patonki oli tosi hyvää, ja voisin hyvin tehdä toistekin. Hyvän maun lisäksi olivat nimittäin tosi vaivattomia tehdä. Ainakin kun oikaisin ja ostin hasselpähkinärouheen valmiina kaupasta, enkä ruvennut itse kuorimaan ja rouhimaan pähkinöitä.



Ainekset:
230 g valkopapuja (tölkistä)
9 g kuivahiivaa
6 dl haaleaa vettä
2 rkl rypsiöljyä
2 tl suolaa
100 g hasselpähkinärouhetta
3 dl kaurahiutaleita
10 dl vehnäjauhoja

Huuhtele ja valuta pavut. Soseuta ne sauvasekoittimella. Ota sivuun n. ½ dl hasselpähkinärouheesta koristelua varten.

Sekoita hiiva ensin pieneen määrään jauhoja ja sitten pieneen tilkkaan vettä. Lisää loput vedet, pavut, öljy, suola, pähkinärouhe, kaurahiutaleet ja loput jauhot. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota peitettynä tunnin ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Pyörittele osat patongeiksi. Kierrä patonkeja muutama kierros itsensä ympäri ja nosta ne leivinpaperoiduille uunipelleille. Anna kohota peitettynä n. 40 minuuttia.

Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle hasselpähkinärouhetta. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti