perjantai 1. marraskuuta 2019

Ranskalainen sipulipiiras

Ajattelin jo piirasta uuniin laittaessani että se meni kokonaan pieleen. Piiraan täytteet lähtivät pikkuhiljaa valumaan pohjan kautta ulos vuoasta. Onneksi valuminen pysähtyi ja suurin osa täytteestä jäi piiraan sisään ja loputkin melkein kokonaan kuitenkin piirakkavuoan karmeille niin että ne saa kätevästi kaavittua mukaan sitten kun rupeaa syömään piirakkaa. Tämän säästän huomiselle, kun tulee pyhäinpäivävieraita. Tuoksu kyllä ainakin oli niin hyvä, että olis tehnyt mieli ruveta välittömästi maistelemaan.



Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
125 g kylmää voita
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä
Täyte:
350 g sipulia
150 g englanninpekonia
3 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 nippu ruohosipulia
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja nosta vuoka viileään vähintään 15 minuutiksi. Älä käytä irtopohjavuokaa, sanoo kokemuksen syvä rintaääni. Täyte valahtaa pihalle. Esipaista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Suikaloi pekoni. Nosta pekoni kylmälle pannulle ja paista, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Lisää sitten pannulle sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Älä ruskista. Siirrä pannu levyltä ja anna jäähtyä hiukan.

Silppua ruohosipuli. Vatkaa munia, keltuaisia, maitoa ja kermaa voimakkaasti (sähkövatkaimella). Sekoita joukkoon ruohosipuli. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.

Levitä pekoni-sipuliseos esipaistetulle pohjalle. Kaada päälle kananmunaseos. Jatka paistamista vielä n. 40 minuuttia. Tarjoile hiukan jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti