tiistai 6. huhtikuuta 2021

Kermamunkit

Ajattelin viimeisen lomapäivän kunniaksi paistaa munkkeja. Sitten mua rupesi hirveästi houkuttelemaan munkkien paistaminen air fryerillä, se kun on tuntunut olevan oikein buumi nyt fb:n air fryer –ryhmässä. Niinpä lykkäsin munkit paistumaan pöhöttimeen. Ei niistä huonoja tullut, mutta ei niistä munkkejakaan tullut. Pulliahan nämä ovat ihan selvästi. Hyvä että tuli nyt tehtyä näitä, kun helmikuussa jäi laskiaispullat tekemättä. Jatkossa siis paistan munkkini edelleenkin perinteiseen tapaan öljyssä keittämällä. Täytyykin vapuksi taas etsiä joku uusi kiva munkkiresepti.




Munkit:
3 dl maitoa
10 g kuivahiivaa
1 ½ dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
75 g voita sulatettuna
10 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
2 rkl rypsiöljyä
Diplomaattikreemi:
1 ¼ dl vaniljakreemijauhetta
2 ½ dl vettä
2 ½ dl kermaa
Kuorrutus:
2 rkl maitoa
50 g valkosuklaata
30 g tomusokeria
pari tippaa sinistä elintarvikeväriä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma ja sekoita hyvin. Lisää ¾ vehnäjauhoista ja vaivaa kunnolla. Lisää muna ja sulatettu voi. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa edelleen, kunnes se ei enää tartu kulhon reunoihin, mutta on vielä pehmeää.

Anna taikinan kohota peitettynä vähintään puoli tuntia (minä lähdin lenkille ja annoin taikinan kohota tässä välissä 2 h). Jaa taikina 25 osaan ja leivo osista pitkulaisia munkkeja. Anna vielä kohota peitettynä puolisen tuntia.

Sivele munkit rypsiöljyllä. Paista 200-asteisessa air fryerissä 7 minuuttia (tai perinteisesti uppopaistamalla 180-asteisessa öljyssä). Sivele munkit fryeristä ottamisen jälkeen uudelleen rypsiöljyllä. Anna jäähtyä.

Sekoita kreemijauhe kylmään veteen. Vatkaa muutama minuutti, kunnes seos alkaa paksuuntua. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kreemiseos ja sekoita tasaiseksi.

Sulata kuorrutuksen valkosuklaa. Lisää suklaasulaan maito, valkosuklaa ja elintarvikeväri. Lisää tomusokeria, kunnes seos on sopivan paksuista levitettäväksi.

Tee munkkeihin viilto pitkittäissuunnassa ja pursota väliin kreemiä. Kuorruta valkosuklaaseoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti