Näistä tuli ihan mahtavia sämpylöitä. Tänään käytin niitä hampurilaisissa, mutta tulevina päivinä ihan aamiaissämpylöinä. Mutta pieni varoitus: Voiteluun tulee niin ihanan paljon siirappia että osa siitä valuu väkisinkin pellille ja sämpylöiden alapuolelle. Niinpä sämpylät liimautuivat kivasti kiinni lautasiin, joille ne nostin pelliltä. Irtosivat kyllä ihan nätisti terävällä veitsellä.
Ainekset:
2 ½ dl appelsiinimehua
25 g tuorehiivaa
¾ dl tummaa siirappia
¾ tl suolaa
1 dl kauraleseitä
½ dl kaljamaltaita
1 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
Pinnalle:
½ dl siirappia
1 rkl vettä
¼ tl suolaa
1 rkl nigellansiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen mehuun. Sekoita joukkoon siirappi, suola, leseet, maltaat ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n. 30 minuuttia.
Leivo taikina sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille ja anna kohota taas 30 minuuttia.
Sekoita keskenään siirappi, vesi ja suola. Voitele sämpylät seoksella ja ripottele pinnalle nigellansiemenet. Paista 225-asteisessa uunissa n. 13 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti