lauantai 18. syyskuuta 2021

Lammastilliliha

Jos mielikuvasi tillilihasta rajoittuu 80-luvun kouluruokalan karmeaan soosiin, jossa niljakkaan kastikkeen seassa uiskenteli vielä niljakkaampia jänne- ja rustoklimppejä, niin kokeilehan tätä. Mielikuvasi saattaa muuttua radikaalisti. Tämä oli nimittäin todella hyvää, niin maultaan kuin koostumukseltaankin.




Ainekset:
600 g karitsan paahtopaistia
2 sipulia
2 porkkanaa
5 kokonaista valkopippuria
5 kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti
½ tl timjamia
Kastike:
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
2 tillinipun lehdet
suolaa
Etikkaliemi:
2 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
2 tillinipun varret
5 dl vettä

Leikkaa liha 2*2 cm kuutioiksi. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja viipaloi porkkanat. Laita mustapippurit, valkopippurit, laakerinlehti ja timjami teesiivilään.

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon liha. Kun vesi kiehahtaa uudelleen, kaada liha siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Pese kattila, nosta liha takaisin puhtaaseen kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä. Kun vesi kiehuu, poista vaahto ja lisää kattilaan sipuli, porkkana ja teesiivilä mausteineen. Keitä n. tunnin ajan. Nosta liha, maustesiivilä ja kasvikset kattilasta reikäkauhalla. Keitä lientä kasaan, kunnes sitä on jäljellä n. 6 dl.

Kiehauta etikkaliemen etikka, sokeri, tillinvarret ja vesi. Keitä kasaan, kunnes lientä on n. 1 dl.

Sulata voi erillisessä kattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita voisulaan vehnäjauhot. Lisää joukkoon lihalientä vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin levylle. Lisää etikkaliemi, liha, kasvikset ja tillinlehdet. Mausta suolalla.

2 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaa ja näyttää niin hyvältä, että kokeiluun kyllä menee, ehkä ensi viikonloppuna. Kiitos ohjeesta ja hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista