sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Päärynä-minttusuklaatorttu

Tämän tein jo aamulla valmiiksi jäähtymään ja tekeytymään. Jotenkin tuntui oudolta, ettei pohjaan tullut ollenkaan sokeria. Mutta lopputuloksessa oli juuri tän piirakan juju se, että pohja oli rapea ja voin ansiosta vähän suolainen, ja täyte sitten taas ihanan suklainen ja sopivan makea. Ja päärynät hautuivat aivan ihanan pehmeiksi.




Pohja:
150 g kylmää voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhetta
1 ½ rkl kaakaojauhetta
¼ tl suolaa
1 kananmunan keltuainen
Täyte:
1 ½ dl kuohukermaa
150 g minttutäytteistä suklaata
2 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 päärynää

Nypi taikinan voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.

Painele taikina leivinpaperoidun piirakkavuoan (20*20 cm) pohjalle ja reunoille. Vuoraa taikina foliolla ja levitä painoksi kuivattuja herneitä. Esipaista 175-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Poista herneet ja folio.

Mittaa kattilaan täytteen kerma. Pilko sekaan suklaa. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi täytteeseen jauhot. Lisää suklaa-kermaseos ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte esipaistetulle pohjalle.

Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenkodat. Viipaloi päärynät viuhkamaisesti ja sommittele viipaleet suklaatäytteen päälle. Paina päärynät osittain täytteeseen.

Nosta piirakka uuniin ja säädä lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista n. 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti