sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Late Lammas –kakku

En todellakaan ole (kakku)taiteilija enkä sellaiseksi koskaan tule. Late Lammas oli ihan veikeä, mutta enpä olisi sitä ehkä kehdannut vieraiden vieraiden pöytään laittaa. Omalle porukalle meni vallan mainiosti, varsinkin kun maku oli erinomainen.




Pohja: 
6 kananmunaa
2 ¼ dl sokeria
2 ¼ dl vehnäjauhoja
4 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
Karviaismousse:
4 dl Flora Vispiä
250 g mascarponea
300 g karviaisia
2 tl liivatejauhetta
2 rkl kylmää vettä
1 dl tomusokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta
Suklaaganache:
100 g taloussuklaata
100 g Flora Vispiä
Kostutus:
2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
2 dl Flora Vispiä
2 rkl tomusokeria
225 g valkoisia vaahtokarkkeja
Laten naama:
180 g valkoista sokerimassaa

mustaa elintarvikeväriä (mustaa sokerimassaa on kyllä saatavilla valmiinakin, mutta kun käytän sokerimassaa ylipäänsä niin harvoin, halusin mieluummin käyttää melkein koko paketin kerralla enkä jättää kahta vajaata pakettia kaappiin pyörimään)

Värjää osa sokerimassasta mustalla elintarvikevärillä. Muotoile Late Lampaan naama ja korvat mustasta ja valkoisesta sokerimassasta.
 
Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kumoa taikina leivinpaperoituun pyöreään uunivuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia vuoan koosta riippuen. Anna pohjan jäähtyä täysin.

Soseuta täytteen karviaiset sauvasekoittimella. Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on sopivan jämäkkää. Lisää karviaissose. Mausta tomusokerilla ja vaniljakreemijauheella. Kuumenna liivateseos mikrossa juoksevaksi. Valuta liivateseos täytteeseen ohuena nauhana, koko ajan hyvin sekoittaen.

Kuumenna ganachen kerma höyryäväksi. Pilko sekaan suklaa ja anna seistä hetken aikaa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla. Leikkaa kakku viiteen osaan. Nosta päällimmäinen levy vuokaan ja kostuta kevyesti vaniljamaidolla. Levitä päälle neljäsosa karviaismoussesta. Sivele seuraavan levyn yläpintaan neljäsosa suklaaganachesta ja kumoa levy karviaismoussen päälle, suklaapinta täytettä vasten. Tee loput kerrokset samoin. Nosta viides levy kanneksi ja kostuta sekin. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.

Puolita vaahtokarkit. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaahto tomusokerilla. Levitä vaahto kakun pinnalle. Nosta Laten naama kakun päälle ja painele muu kakun pinta täyteen vaahtokarkkeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti