lauantai 22. lokakuuta 2022

Rapea jäätelökakku

Tässä nyt tapahtui taas vähän kaikkea. Ensinnäkin jälkikäteen voin sanoa, että jäätelöosuus kannattaisi valmistaa jo hyvissä ajoin, vaikka edellisenä päivänä. Tai vaihtoehtoisesti käyttää kaupan jäätelöä. Toiseksikin, vuoan kannattaa olla tarpeeksi iso. Itse olin ensin ottamassa kaapista normikokoisen lassevuoan mutta vaihdoin viime hetkellä hiukan pienempään. Siinä vaiheessa kun tajusin että alkuperäinen valintani olisi sittenkin ollut oikea, oli jo auttamattomasti myöhäistä. Saattaa siis olla, että jäätelöni valuu reilusti ulos vuoastaan. Onneksi olin sentään sen verran fiksu että laitoin vuoan pakastimeen reunallisen pellin päälle, niin ei ole kaikki pakasteet jäätelömassan peitossa. Alkuperäisestä ohjeesta vähensin pohjasta 100 g voita ja desin sokeria. Näillä käyttämillänikin määrillä seos oli ihan tarpeeksi makea ja voinen. Tämä siis tulee vasta huomiseksi jälkkäriksi, mutta odotan kyllä vesi kielellä. Ainakin ainekset ovat taas erikseen tosi hyviä.




Pohja:
5 dl riisimuroja
1 ½ dl sokeria
150 g saksanpähkinöitä
175 g voita
200 g Fazerin sinistä
Jäätelö:
8 dl Kiehu-maitoa
1 tl vaniljauutetta
4 kananmunan keltuaista
1 dl glukoosisiirappia
1 dl sokeria
ripaus suolaa
5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Mittaa jäätelön maito ja vaniljauute teräskattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Nosta kattila sivuun ja anna jäähtyä n. 10 minuuttia, silloin tällöin sekoittaen.
 
Sekoita toisessa astiassa yhteen keltuaiset, glukoosisiirappi, sokeri ja suola. Lisää seos vaniljamaitoon ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seos kiehumispisteeseen, koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kylmävesihauteessa. Sekoita muutamia kertoja jäähtymisen aikana.

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Yhdistä vaahto vaniljakastikkeeseen. Vatkaa sen verran, että seos on tasaista. Nosta seos pakastimeen odottamaan.

Rouhi pohjan pähkinät. Sulata voi pienessä kattilassa. Sekoita yhteen riisimurot, sokeri, pähkinärouhe ja 150 g voisulaa. Vuoraa lasagnevuoka tuorekelmulla ja painele puolet seoksesta vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Pilko suklaa kattilaan lopun voisulan joukkoon ja sulata seos. Levitä suklaa tasaiseksi kerrokseksi muroseoksen päälle. Nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi.

Levitä jäätelö tasaiseksi kerrokseksi suklaan päälle. Painele loput muroseoksesta varovasti jäätelön päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Leikkaa kakku annospaloiksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti