lauantai 24. kesäkuuta 2023

Pistaasipataleipä

Tämä oli oikein viimeisen päälle kohotettua leipää. Ja sen kyllä huomasi lopputuloksesta. Kuori ihanan rapea ja sisusta pehmeä. En oikein löytänyt mausta pistaasia enkä hasselpähkinääkään, mutta ei haitannut. Leipä oli joka tapauksessa erinomaista.




Ainekset:
9 ½ dl sämpyläjauhoja
½ tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
5 dl hasselpähkinämaitoa
2 rkl oliiviöljyä
70 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
50 g ruisleseitä

Yhdistä jauhot, hiiva ja suola suuressa kulhossa. Lisää hiukan kättä lämpimämpi hasselpähkinämaito ja sekoita löysäksi taikinaksi. Valuta oliiviöljy taikinan pinnalle. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 18 tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle. Älä vaivaa, vaan taita taikina pari kertaa. Ripottele jauhoa taikinan päälle ja peitä löysästi tuorekelmulla. Anna levätä vartin verran.

Taittele pistaasirouhe leipätaikinan joukkoon. Muotoile taikina palloksi. Ripottele reilusti leseitä leivinpöydälle ja nosta leipä saumapuoli alaspäin leseiden päälle. Ripottele leseitä myös leivän pinnalle. Anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 2 tuntia.

Nosta tyhjä kannellinen pata uuniin ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun uuni on saavuttanut 225 asteen lämpötilan, nosta pata uunista ja kippaa leipä pataan saumapuoli ylöspäin. Peitä pata kannella ja nosta uuniin.

Paista ensin kannen alla 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia, kunnes leipä on kauniin värinen. Anna jäähtyä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti