maanantai 5. kesäkuuta 2023

Tomaattivanukas

Tässä jälleen lähes satavuotiaan keittokirjani antia. Tomaattikastikepohjaan tuli jauhojen käristämisestä hiukan vanhanaikaisen ruskean kastikkeen aromi. Vanukkaan koostumus ei ollut kovinkaan vanukasmainen vaan ennemminkin hiukan kuin jonkun sortin pehmeä leipä. Hyvää tämä joka tapauksessa oli.




Ainekset:
4 kkp tomaatteja
¼ kkp voita
1 kkp jauhoja
1 kkp korppujauhoja
1 kkp maitoa
4 munaa
suolaa
pippuria
hienoa sokeria
½ sitruunaa

Tomaatit kastetaan kiehuvaan veteen, kuoritaan ja jauhetaan lihamyllyssä. Voi ja jauhot käristetään kasarissa, tomaattisose lisätään, ja seos saa jäähtyä.

Korppujauhoja liotetaan maidossa ja sitten ne sekoitetaan joukkoon samoin kuin vatkatut ruskuaiset ja mausteet; viimeiseksi lisätään vaahdoksi vatkatut valkuaiset.

Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja sitä paistetaan vesihauteessa n. 1-1 ½ t.

Ainekset:
400 g paseerattua tomaattia
25 g voita
90 g vehnäjauhoja
60 g korppujauhoja
1 ¼ dl maitoa
4 kananmunaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl sokeria
¼ dl sitruunamehua (laitoin osan limettimehua, koska sitruunamehua ei ollut kuin ihan minimaalinen tilkka)
Voiteluun:
5 g voita

Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja paista, kunnes jauhot alkavat ruskistua. Lisää paseerattu tomaatti. Huuhtele tölkki sitruunamehulla ja kaada mehu tomaattiseokseen. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Soseuta sauvasekoittimella, jos onnistuit tekemään kokkareisen kastikkeen (niin kuin minä).

Laita korppujauhot turpoamaan maitoon viideksi minuutiksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa astiassa keltuaiset ja mausteet vaaleaksi ja kuohkeaksi.

Lisää tomaattiseokseen maito-korppujauhoseos ja keltuaisseos. Kääntele lopuksi sekaan valkuaisvaahto. Kaada seos kevyesti voideltuun vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa vesihauteessa 1-1 ½ tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti