lauantai 5. helmikuuta 2022

Runebergin kääretorttu

En ollutkaan pariin vuoteen tehnyt mitään runebergilaista variaatiota. Tänä vuonna mulle esitettiin toive runebergintortuista. Ihan niitä en alkanut väsätä, mutta kääretorttumallia kumminkin. Yhdistin tähän useampaa löytämääni runebergin kääretorttuohjetta, ja mielestäni lopputulos oli varsin onnistunut. Erityisen tyytyväinen olin siitä, että sain tähän upotettua kaksikin hävikkiuhan alla ollutta tuotetta: vadelmamoussejen valmistuksesta ylijääneen paseerausmäskin ja joulun pipareista jääneen sokerikuorrutteen.




Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
½ dl perunajauhoja
2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl mantelirouhetta
3 tippaa karvasmanteliaromia
Kostutus:
1 dl vettä
2 ½ tl sokeria
2 rkl punssia
Täyte:
½ dl kuohukermaa
180 g vaniljatuorejuustoa
200 g vadelmahilloa
Kuorrutus:
vaaleanpunaista sokerikuorrutusta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään tasaiseksi ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa n. 6 minuuttia. Kumoa pohja puhtaalle, sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi varovasti. Kääri levy sokeroidun leivinpaperin kanssa rullalle ja anna jäähtyä.

Mittaa kostutusliemen vesi ja sokeri pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Lisää punssi ja anna jäähtyä.

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Avaa pohjalevy rullalta ja kostuta levy kauttaaltaan kostutusliemellä. Levitä pohjalle tasaisesti ensin tuorejuustoseos ja sen päälle vadelmahillo. Kääri torttu tiukalle rullalle leivinpaperin sisään ja anna tekeytyä kylmässä muutaman tunnin ajan.

Avaa leivinpaperi ja siirrä kääretorttu tarjoilualustalle, saumapuoli alaspäin. Valuta tortun päälle runsaasti vaaleanpunaista sokerikuorrutusta ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti