tiistai 9. huhtikuuta 2024

Toffeevanukas

Mä olen aina ihmetellyt, miksi näitä tietynlaisia leivonnaisia kutsutaan puddingeiksi (tai suomalaisittain vanukkaiksi). Kyllä nämä ihan selkeästi kakkuja olivat. Mutta nimestä viis, aivan tajuttoman hyviä. Ja oli ihan tarpeeksi kinuskiakin.


Ainekset:
200 g taateleita
2 ½ dl vettä
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
100 g voita huoneenlämpöisenä
1 ½ dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 rkl siirappia
Toffeekastike:
100 g voita
2 dl fariinisokeria
2 dl kermaa
1 rkl siirappia

Poista taateleista kivet. Silppua hedelmät pieneen kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja siirrä sivuun. Soseuta sauvasekoittimella.

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen, edelleen vatkaten. Vatkaa sekaan siirappi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja taateliseos vähän kerrallaan. Jaa taikina pieniin silikonisiin rengaskakkuvuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä täysin.

Sulata toffeekastikkeen voi ja sokeri laakeassa kasarissa. Lisää kerma vähitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää siirappi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes kastike on tasaista ja kiiltävää (n. 5 minuuttia).

Kumoa leivonnaiset vuoistaan. Valuta päälle toffeekastike ja tarjoile esim. pistaasijäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti