sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Omenakakkua ja vaniljakastiketta

Piirakka oli tosi pehmeää ja hyvänmakuista. Ja vaniljakastike oli myöskin erinomaista, siitä huolimatta että maito-kananmunaseos juoksettui. Ehkä juoksettumisella oli jotain tekemistä sen kanssa että keltuaiset olivat olleet pakastimessa. Tai sitten ei. Hetken mietin, ottaisinko uudet keltuaiset. Mutta koska piirakka kastikkeineen oli menossa vain oman väen syötäväksi, lisäsin kastikkeeseen ennen jäähdyttämistä hiukan perunajauhoja. Ihan hyvä siitä tuli. Ja tätä kastiketta voi tehdä uudelleenkin, jospa vaikka seuraavalla kerralla onnistuisi.


Omenakakku 2:
2 kananmunaa
200 g voita sulatettuna
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
6 pienehköä omenaa (100 g / kpl kuorittuna)
50 g pekaanipähkinöitä
1 tl kanelia
Vaniljakastike:
1 tl vaniljaa myllystä
3 dl Kiehu-maitoa
3 kananmunan keltuaista
2 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa

Kuori ja lohko omenat. Ota sokerista pari ruokalusikallista erikseen ja sekoita niiden joukkoon kaneli. Kääntele seos omenalohkoihin. Rouhi pähkinät.

Vispaa munat, voisula, loput sokerista ja jauhot tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoituun uunivuokaan. Levitä omenalohkot vuokaan taikinan päälle. Ripottele pinnalle pähkinärouhe. Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Kuumenna kastikkeen Kiehu-maito ja vanilja kiehuvaksi. Siirrä kattila sivuun ja anna jäähtyä 15 minuuttia. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää keltuaisseos kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi erillisessä astiassa. Kääntele kermavaahto kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti