Tämä resepti oli alkujaan säilötyille ankankoiville, mutta päätin laittaa niiden sijaan broileria. Ihan vain siksi, että en halunnut maksaa ankankoipipurkista 30 euroa. Enkä usko että kaiken tämän mausteisuuden alla on kovinkaan suurta merkitystä sillä, onko piiraassa ankkaa vai broileria. Tarkoitukseni oli muotoilla tästä nätti kranssi, mutta toisin kävi. Täytettä oli aivan liikaa. Samoin misosiirappia. Jos tekisin tätä uudelleen, puolittaisin sekä täytteen että siirapin määrän ja tekisin piiraasta kauniin. Nyt sain leikattua taikinan ulkoreunoihin viillot ja totesin jo siinä vaiheessa ettei tule onnistumaan. Niinpä siirsin taikinan leivinpapereineen sopivan kokoiseen uunivuokaan, täytin taikinan ja nostin reunarimpsut päälle. Sitten lusikoin pinnalle sen mahdottoman määrän misosiirappia. Voihan olla, että tämä olisi maussa menettänyt sen mitä olisi ulkonäössä voittanut. Oli nimittäin ihanan mehukasta ja suolaisenmakeaa piirakkaa.
Taikina:
75 g voita huoneenlämpöisenä
220 g vehnäjauhoja
200 g maitorahkaa
ripaus suolaa
Täyte:
1 ½ dl pitkäjyväistä riisiä
3 dl vettä
3 salottisipulia
½ rkl rypsiöljyä
2 rkl sokeria
2 rkl omenaviinietikkaa
3 broilerin koipi-reittä
50 g kuivattuja luumuja
120 g hoisinkastiketta
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kiinalaista viismaustetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 kananmunaa
Misosiirappi:
1 dl siirappia
50 g voita
2 rkl misotahnaa
Ota broilerin koipireidet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. Anna jäähtyä. Poista luut ja nahka ja revi liha paloiksi.
Nypi pohjan voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin odottamaan.
Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja viipaloi sipulit. Pilko luumut.
Kuullota sipuli pehmeäksi pannulla öljyssä. Lisää sokeri ja jatka paistamista, kunnes sokeri karamellisoituu. Lisää etikka. Sekoita yhteen broileri, riisi, sipuli, luumut, hoisinkastike, mausteet ja kananmunat.
Mittaa misosiirapin siirappi ja voi pieneen kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Lisää misotahna.
Kauli taikina ympyräksi (40 cm). Leikkaa 2*10 cm viiltoja ulkoreunasta keskelle. Levitä täyte renkaaksi viiltojen alkamiskohtaan. Leikkaa taikinaympyrän keskelle neljä viiltoa ristiin. Taittele taikinasuikaleet ensin keskeltä täytteen päälle ja sitten ulkoreunan suikaleet ristiin toistensa päälle (niin että leivonnaisesta muodostuu kranssi). Nipistä saumakohdat tiukasti kiinni. Voitele pinta misosiirapilla. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti