perjantai 24. tammikuuta 2025

Porkkanapatonki

Nämä patongit mun piti tehdä jo viime sunnuntaina, mutta olin just sen verran flunssainen että en jaksanut ruveta leivontahommiin. Sain patongit tänään uuniin, ja kylläpä niistä tulikin hyviä. Yhtään kymmentä minuuttia kauempaa niiden ei olisi tarvinnut olla uunissa. Täyte jakaantui just kivasti patongin sisään niin, että se ei ollut yhtenä patukkana keskellä leipää.


Ainekset:
250 g maitorahkaa
2 ½ dl maitoa
17 g kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
1 rkl sokeria
650 g vehnäjauhoja
50 g voita huoneenlämpöisenä
Täyte:
5 porkkanaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl kuivattua oreganoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen. Lisää suola ja sokeri. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Lisää voi alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi.

Kuori täytteen porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kuori ja silppua sipulit. Kuori valkosipulinkynnet. Kuullota porkkanoita ja sipulia pannulla voissa, kunnes ne ovat pehmenneet. Purista sekaan valkosipulinkynnet. Lisää mausteet ja anna jäähtyä hetken.

Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Jaa täyte levyille ja kääri levyt rullalle leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota puolisen tuntia. Tee pintaan muutama vinoviilto terävällä veitsellä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti