lauantai 16. huhtikuuta 2022

Mämmi-pataleipä

Tämä oli ehkä tämän pääsiäisen tähti. Tein taikinan lähes vuorokautta ennen leivän paistamista. Ja leivästä tuli aivan ihana, ihan kuin juureen leivottu. Mämmiä en varsinaisesti leivässä maistanut, mutta eihän tämä olisi varmasti yhtä hyvää ilman sitä ollut. Rusinat olivat oma lisäykseni, sillä mielestäni joulu- ja pääsiäisleipään kuuluvat rusinat ihan ehdottomasti (samoin kuin maksalaatikkoonkin).




Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
3 ½ dl haaleaa vettä
2 rkl siirappia
Padan voiteluun:
2 tl voita
Lisäksi:
200 g mämmiä
1 dl rusinoita
½ dl vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon taikinan jauhot, kuivahiiva ja suola. Lisää vesi ja siirappi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä 12–24 tuntia.

Nosta uuninkestävä, kannellinen pata kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita kohonneeseen taikinaan mämmi, rusinat ja jauhot. Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, ota pata uunista. Sivele sen sisäpinta voilla. Kaada taikina kuumaan pataan ja nosta kansi päälle.

Paista uunin alatasolla 40 minuuttia. Poista kansi, laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista 25–30 minuuttia. Kumoa leipä ritilälle jäähtymään ja peitä se puhtaalla pyyhkeellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti