maanantai 1. toukokuuta 2023

Kinuskitäytteiset wienermunkit

Malmin Baguetesta sai joskus 80-90 –lukujen taitteessa aivan ihania wienermunkkeja. Ne mielessäni ryhdyin näitä leipomaan. Lopputulos oli juuri sellainen kuin toivoinkin, taikina oli ihanan ilmavaa ja suussa sulavaa. Ja kinuskikreemitäyte sopi näihin oikein hyvin. Tosin kreemini loppui kesken, ja jouduin kolmeen viimeiseen laittamaan vihreä kuula –hilloa. Itselleni ei hillomunkkia joukosta sattunut, mutta olivat kuulemma nekin hyviä.
Taikina:                                                              
2 dl heraa (tai maitoa)
40 g hiivaa
¾ tl suolaa
60 g sokeria
1 kananmuna
50 g voita huoneenlämpöisenä
500 g vehnäjauhoja
Kaulimiseen:
200 g kylmää voita
Täyte:
kinuskikreemiä (Valio)
Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
Pinnalle:
Siro-sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen heraan. Lisää suola, sokeri ja kananmuna. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Lisää voi alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä tunnin ajan.

Kauli taikina levyksi. Vuole voi juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi puolikkaalle taikinalle. Taita taikina kahtia ja sulje reunat tiiviisti. Taita vielä neljä kertaa ja nosta jääkaappiin 15 minuutiksi. Kauli taikina uudelleen levyksi ja taita levy neljästi. Nosta taikina jääkaappiin 15 minuutiksi. Toista vielä kerran.

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa levy pieniksi neliöiksi. Laita jokaiselle neliölle kinuskikreemiä ja taita neliöt suorakaiteiksi. Painele reunat tiukasti kiinni haarukalla. Paista neliöt kauniin värisiksi 185-asteisessa öljyssä.

Nosta munkit hetkeksi valumaan talouspaperille ja pyörittele ne Siro-sokerissa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti