tiistai 19. elokuuta 2025

Appelsiinivaahtokarkit

Mokasin muotoiluvaiheessa. Leikkasin pursotuspussin kulmaan aivan liian ison reiän. Joten ei puhettakaan siitä, että olisin pystynyt pursottamaan siistejä sormenpaksuisia tankoja. Niistä tuli aivan valtavia, ja jouduinkin sitten leikkelemään tekeleeni epämääräisen muotoisiksi paloiksi. Onneksi kumminkin koostumus ja maku olivat täysin kohdillaan. Vähän oranssia väriä tuohon olisi voinut laittaa mukaan, niin olisivat vielä näyttäneetkin appelsiinisilta.


Ainekset:
3 ½ tl liivatejauhetta
7 rkl kylmää vettä
1 dl appelsiinimehua
2 kananmunan valkuaista
4 ½ dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
½ dl vettä
Lisäksi:
1 dl perunajauhoja
1 dl tomusokeria

Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Lisää appelsiinimehu liivateseokseen. Kuumenna seos mikrossa juoksevaksi ja sekoita tasaiseksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Keitä, kunnes seoksen lämpötila on 120 astetta. Valuta kuuma sokerisiirappi valkuaisvaahtoon. Vatkaa, kunnes seos on tasaista. Lisää liivateseos ja jatka vatkaamista noin kymmenen minuuttia.

Sekoita perunajauhot ja tomusokeri keskenään. Levitä seos leivinpaperoidulle uunipelleille. Lusikoi vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille tankoja. Levitä perunajauho-tomusokeriseosta myös tankojen päälle. Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin neljä tuntia.

Leikkaa vaahtokarkit saksilla palasiksi. Pyörittele palat perunajauho-tomusokeriseoksessa ja anna jähmettyä vielä muutaman tunnin ajan. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti