lauantai 23. maaliskuuta 2019

Aprikoosivanukas

Tämä on taas vanhasta keittokirjastani. Alkuperäisen reseptin mukaan olisi tullut melkoinen annos, joten puolitin ainekset. Oikeastaan tämä oli ihan turha kumota kiposta pois, sen olisi yhtä hyvin voinut lapioida suoraan valmistusastiastaan lautaselle. Tietysti, jos olisi joku hienonmallinen vanukasvuoka, niin tulishan tästä myös nättikin. Tykkäsin, maku oli ihanan voinen ja kermainen. Ja aprikoosiakin oli joukossa sopivassa suhteessa.



Ainekset:
100 g voita
100 g vehnäjauhoja
3 dl kermaa
100 g sokeria
5 munaa
200 g kuivattuja aprikooseja
vettä

Voi ja vehnäjauhot kiehautetaan ja joukkoon sekoitetaan vähitellen kerma. Seos saa ensin kiehua lieden reunalla, mutta sitten jatketaan vatkaamista tulella, kunnes saadaan tasainen taikina, joka irtaantuu lusikasta.

Sekoittamista jatketaan, kunnes taikina on jäähtynyt, ja sitten sekoitetaan siihen sokeri, munankeltuaiset ja erikseen vähässä vedessä keitetyt aprikoosit, jotka on puserrettu siivilän lävitse, ja viimeiseksi kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset.

Kannellinen vanukasvuoka voidellaan ja jauhotetaan korppujauhoilla, ja vanukas saa kiehua vesihauteessa 1 tunnin. Kaadetaan vadille ennen tarjoamista.

Nykykielellä ja –välineillä, puolet pienempänä annoksena:
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
1 ½ dl kuohukermaa
50 g sokeria
3 kananmunaa
100 g kuivattuja aprikooseja
1 dl vettä

Keitä aprikooseja vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista hetken aikaa. Lisää kerma vähitellen, koko ajan vatkaten, niin että seokseen ei muodostu paakkuja. Vatkaa, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa vatkaimesta ja kattilan reunoista. Nosta sitten kattila liedeltä ja vatkaa edelleen, kunnes taikina on jäähtynyt.

Lisää keltuaiset, sokeri ja aprikoosisose. Nostele lopuksi varovasti sekaan valkuaisvaahto.

Kaada taikina sopivankokoiseen, leivinpaperoituun (tai silikoniseen) vuokaan. Kaada suurempaan astiaan kuumaa vettä. Peitä vanukasvuoka kannella (tai foliolla, jos vuoalle ei ole kantta) ja nosta se vesihauteeseen. Siirrä vesihaudekattila 180-asteiseen uuniin ja kypsennä n. tunnin ajan. Anna jäähtyä ja kumoa sitten tarjoilualustalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti