sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Dajm-vanukas

Mulle tuli tätä syödessäni mielikuva jostain valmisleivonnaisesta, jota olen joskus syönyt (ja tykännyt kovasti). En kuitenkaan osaa tarkkaan nimetä, mistä. Ehkä joku Lidlin kausituote muutaman vuoden takaa. Dajmin osuus tässä oli aivan yhdentekevä, se ei maistunut joukossa ollenkaan. Kokonaisuus oli kuitenkin erinomainen, vähän mutakakkumainen mutta ei ihan kumminkaan. En kyllä ymmärrä, miksi tällaisia kutsutaan ”vanukkaiksi”, eihän näillä ole mitään tekemistä vanukkaan kanssa vaan ihan selvää kakkua tässä syötiin. Ehkä tuo nimitys juontaa juurensa brittien puddingeista. Vaniljajäätelö tai kermavaahto olisi ollut ihan omiaan tässä rinnalla, mutta ei nuo mansikatkaan huonoja olleet.



Vanukas:
100 g voita
120 g sokeria
2 dl maitoa
50 g kaakaojauhetta
200 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 kananmunaa
56 g Dajmia (2 patukkaa)
Kastike:
50 g kaakaojauhetta
130 g sokeria
1 ½ dl kiehuvaa vettä
Voiteluun:
½ rkl voita
Tarjoiluun:
tuoreita mansikoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Pilko Dajm-patukat pienemmiksi paloiksi.

Lämmitä vanukkaan voita ja sokeria pannulla, kunnes sokeri on liuennut voihin. Käännä lämpö pois ja lisää seokseen maito.

Tee jauhoseokseen kuoppa. Kaada kuoppaan maitoseos ja kananmunat. Vispaa, kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina kevyesti voideltuun 1,5 l uunivuokaan.

Sekoita keskenään kastikkeen kaakaojauhe ja sokeri. Kaada sekaan kiehuva vesi ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kastike tasaisesti taikinan päälle. Painele lopuksi taikinaan Dajm-palaset. Paista 180-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti