maanantai 6. tammikuuta 2020

Koivunhalkokakku

Yhtään en taas muista, mistä tämän reseptin alun perin otin. Alkuperäisessä oli kumminkin tuon puolukkarahkan tilalla kanelilla maustettua voikreemiä ja valkosuklaata oli lähes tuplat tähän verrattuna. Minä en halunnut ihan niin tuhtia kakkua, ja vaihdoin sisällystä vähän kevyempään ja kirpeämpään ja vähensin sitä suklaatakin. Tällaisenakin tämä oli todella makeaa, että yhtään en katunut valintaani. Puolukkarahka oli ihan mahtavaa yhdistettynä valkosuklaaseen. Ja tuo pohja oli jotenkin hyvin blondiemainen, vaikka siinä ei yhtään suklaata ollutkaan. Ihan superhyvä kakku. Joskaan ruokailuporukkani ei tätä koivunhaloksi tunnistanut, vaan veikkailivat jotain rauniolinnaa.



Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl vaniljasokeria
120 g voita
2 ½ dl maitoa
2 kananmunaa
3 dl puolukoita
Kanelisiirappi:
2 ½ rkl fariinisokeria
1 dl tomusokeria
1 rkl kanelia
3 rkl vettä
Puolukkarahka:
250 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl puolukoita
Suklaakoristeet:
40 g taloussuklaata
145 g valkosuklaata

Sulata pohjan voi. Yhdistä voisula maidon ja munien kanssa. Kaada seos keskenään sekoitettuihin kuiviin aineisiin ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääntele lopuksi joukkoon puolukat. Kaada taikina leivinpaperoituun vuokaan (22 cm) ja paista 180-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt pohja vuoasta ja anna jäähtyä vuoan alla.

Sekoita kaikki kanelisiirapin ainekset kattilassa ja kuumenna, kunnes sokerit ovat sulaneet. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä.

Vaahdota puolukkarahkan kerma. Sekoita yhteen maitorahka ja sulatetut puolukat. Lisää sokerit ja nostele lopuksi sekaan kermavaahto.

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen kerrokseen. Aseta alin kerros tarjoiluvadille ja valuta päälle kolmasosa kanelisiirapista. Anna siirapin hetki imeytyä. Levitä päälle ohut, tasainen kerros puolukkarahkaa. Nosta seuraava kerros päälle ja toista. Nosta viimeinen pohjalevy kanneksi ja valuta päälle loput kanelisiirapista. Levitä loput rahkasta kakun pinnalle ja reunoille.

Leikkaa leivinpaperista kakkua korkeampi suikale, joka yltää reilusti kakun ympäri. Aseta leivinpaperi mikronkestävään kulhoon ja mittaa siihen valkosuklaa. Sulata valkosuklaa ja levitä se kakkua korkeammaksi levyksi leivinpaperin päälle. Sulata taloussuklaa. Valuta taloussuklaa valkosuklaan päälle koivun kuvioiksi muistuttaviksi kuvioksi. Anna jähmettyä kylmässä.

Taittele suklaalevystä 3-4 cm suikaleita ja asettele suikaleet pystyyn kakun reunalle. Säilytä kakku viileässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti