perjantai 14. toukokuuta 2021

Juurespiiras

Minä en kyllä ikinä onnistu tekemään piirakkapohjasta niin isoa, että sen voisi kiinnittää piirakan kanteen. Mutta eipä se menoa haittaa, tuoksu on herkullinen. Piiras (vai pitäiskö sanoa juuresranskalaisia ja taikinaa) jää nautittavaksi vasta illaksi, joten mausta en vielä osaa sanoa mitään. Odotukset ovat kuitenkin korkealla.




Taikina:
60 g voita huoneenlämpöisenä
60 g maitorahkaa
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
¾ dl vettä
Täyte:
2 suurta porkkanaa
2 palsternakkaa
300 g lanttua
1 ruukku persiljaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Voiteluun:
1 kananmuna

Nypi taikinan voi, rahka, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin odottamaan.

Kuori juurekset ja leikkaa ne kahden tulitikun kokoisiksi suikaleiksi. Silppua persilja. Kuori valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy pannulla. Lisää juurekset ja kuullota niitä viitisen minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Lisää persilja. Purista sekaan valkosipulinkynnet ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (28 cm) pohjan ja reunan väliin ja voitele vuoan reunat kevyesti. Jaa taikina kahteen osaan, niin että toinen pala on hiukan toista suurempi. Kauli suurempi taikina vuokaan sopivaksi levyksi ja nosta levy vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja kumoa juuresseos pohjalle. Voitele taikinan reunat kananmunalla. Kauli pienempi osa taikinaa kanneksi ja nosta kansi piiraan päälle. Nipistä taikinan reunat tiiviisti yhteen. Voitele pinta kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla muutama höyryaukko. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti