lauantai 23. lokakuuta 2021

Mansikka-karviaischarlotte

Halusin tähän ohuen pohjan ja reunat, ja alkuperäinen neljän munan kääretorttupohja kuulosti mielestäni siihen tarkoitukseen aivan liian suurelta. Taikinamäärän puolittaminen meinasi alkaa kaduttaa siinä vaiheessa kun levittelin taikinaa piirtämilleni kuvioille ja se jäi paikoitellen melkein läpikuultavaksi vähäisen määränsä kanssa. Uunissa taikina kuitenkin kohosi niin paljon, että kakkulevyistä tulikin juuri sellaiset kuin toivoinkin. Valkosuklaata sen sijaan olisi voinut olla vaikka tuplasti, mutta en viitsinyt enää ruveta sulattamaan lisää kun olin jo levittämässä suklaata kakkulevyjen saumoihin. Täyte kuitenkin hoiti liimaushommat kivasti, vaikka valkosuklaata ei ihan joka paikkaan riittänytkään. Tämä oli ihana kakku, varsinkin jos ei tykkää ihan äklömakeasta.




Pohja:
2 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl perunajauhoja
¼ tl leivinjauhetta
½ dl tomusokeria
Täyte:
2 dl karviaisia
2 dl mansikoita
1 dl sokeria
¾ dl vettä
3 tl liivatejauhetta
3 rkl kylmää vettä
1 tl limetinkuoriraastetta
¼ dl limettimehua
3 dl maustamatonta jogurttia
2 dl Flora Vispiä
Lisäksi:
50 g valkosuklaata
Koristeluun:
50 g mansikoita
50 g karviaisia

Erottele pohjan kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää 2/3 sokerista vähitellen vatkaamisen aikana. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset, loput sokerista ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi keltuaisvaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kääntele lopuksi sekaan valkuaisvaahto.

Piirrä leivinpaperille irtopohjavuoan pohjan kokoinen ympyrä ja reunalevyn pituinen, hiukan sitä korkeampi suorakulmio. Levitä taikina kuvioiden sisään. Siivilöi tomusokeri kakkulevyjen pinnalle ja paista 200-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia.

Soseuta täytteen marjat. Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Kiehauta sokeri ja vesi. Kuumenna liivateseos mikrossa juoksevaksi ja sekoita se vesi-sokeriliuokseen. Lisää marjasose, limetinkuoriraaste ja limettimehu. Sekoita joukkoon jogurtti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele vaahto täytteeseen.

Sulata valkosuklaa. Aseta pyöreä levy vuoan pohjalle ja reunuslevy(t) vuoan reunoille, paistopinta ylöspäin. Liimaa levyt toisiinsa valkosuklaalla. Valuta täyte vuokaan. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään muutaman tunnin ajan. Siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele mansikoilla ja karviaisilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti