tiistai 12. lokakuuta 2021

Siemensämpylät

Seesaminsiemenet ja auringonkukansiemenet pehmenivät kiehuvassa vedessä niin totaalisesti, että sämpylöiden rakenteesta en enää siemeniä erottanut. Ne kuitenkin maistuivat tosi voimakkaasti. Tai ainakin auringonkukansiemenet, mielestäni se oli näissä sämpylöissä hallitseva maku. Koostumukseltaan sämpylät olivat ihanan pehmeitä ja sitkeitä ja vähän mielestäni juurileivän oloisia.




Ainekset:
2 dl ruisrouhetta
1 dl ruisleseitä
1 dl seesaminsiemeniä
¾ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl suolaa
5 dl kiehuvaa vettä
8 ½ g kuivahiivaa
2 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon ruisrouhe, leseet, siemenet ja suola. Lisää kiehuvan kuuma vesi ja sekoita. Anna seoksen turvota reilu tunti.

Liuota hiiva hiukan kättä lämpimämpään veteen. Lisää muutama desi vehnäjauhoja. Sekoita joukkoon turvonnut siemenseos. Lisää loput jauhot ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota tunnin ajan peitettynä lämpimässä paikassa.

Kumoa löysähkö taikina varovasti jauhotetulle leivinpöydälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa. Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin noin 25 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy terävällä veitsellä ensin kuuteen suikaleeseen. Leikkaa jokainen suikale viiteen palaan.

Nostele palat leivinpaperoiduille uunipelleille ja anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti