Mustajuuri olikin minulle taas ihan uusi tuttavuus. Ehkä olen sitä joskus jossain syönyt, ehkä en. Mutta ainakaan en ole koskaan itse siitä mitään valmistanut. Eikä sinänsä ihme, sillä eihän tätä ihan joka kaupasta löydy. Itse asiassa mulle kävikin niin, että ensimmäisessä kaupassa jossa kävin, ei ollut mustajuuria ja päädyin ostamaan sen sijaan juuriselleriä. Kotiin päästyäni alkoi kaduttaa, sillä halusin kumminkin päästä kokeilemaan nimenomaan mustajuurta. Netistä etsittyäni löysinkin kaupan josta saisin mustajuuria. Tämä ei sitten lopulta ollutkaan ollenkaan huti. Ensin ostamani juurisellerit kuorin ja kuutioin ja keitin. Annoin jäähtyä ja illalla vielä rapeutin kuutiot air fryerissä. Niistäpä tulikin aivan ihana iltapalan osa! Ja tänään keittämäni keitto oli myös todella hyvää. En olisi kyllä mitenkään osannut arvata sen sisältöä. No, ihmekös tuo, kun ei kerran se mustajuuri ole mikään tuttu maku. Ja vielä piti mainitsemani, että mustajuurien tummuminen alkaa kyllä tosi nopeasti. Oliskohan niitä ollut kuusi kappaletta ja siinä vaiheessa kun oli puolet vielä kuorimatta, alkoivat ensimmäiset jo tummua (enkä kyllä voi mitenkään sanoa olevani hidas kuorija, kun kuorimaveitsellä vetelin juuria samaan tapaan kuin porkkanoitakin). Onneksi olin laittanut sitruunaveden jo valmiiksi niin että pystyin tipauttamaan tummuvat palat sinne saman tien.
Ainekset:
500 g mustajuuria
300 g jauhoista perunaa
sitruunamehua
1 purjon vaalea osa
25 g voita
½ tl currya
6 dl kasvislientä
200 g ranskankermaa
2 dl kuohuviiniä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Pese, kuori ja kuutioi mustajuuret ja perunat. Upota juurekset hetkeksi sitruunalla maustettuun veteen.
Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa hetken aikaa voissa kattilassa. Lisää curry ja kasvisliemi. Nosta juurekset sitruunavedestä suoraan kiehuvaan liemeen. Keitä, kunnes kasvikset pehmenevät.
Lisää keittoon ranskankerma ja soseuta. Lisää kuohuviini ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti