Tästä tuli täsmälleen sellaista kuin ihan tavallisen ruisleivän kuuluu olla. Uunituoreena, hiukan levitettä ja kinkkua päällään aivan täydellistä.
Juuri:
5 dl haaleaa vettä
3 viipaletta hapankorppua
350 g ruisjauhoja
Taikina:
8 ½ g kuivahiivaa
1 rkl vettä
1 rkl suolaa
430 g ruisjauhoja
Murenna juuren hapankorput yleiskoneen kulhoon. Lisää vesi ja ruisjauhot. Peitä kulho kannella ja anna seistä huoneenlämmössä n. vuorokauden ajan (eli kunnes juuri kuplii ja tuoksuu happamalle).
Liuota taikinan hiiva veteen. Sekoita hiivaliuos taikinajuureen. Alusta taikinaan jauhot vähitellen.
Jos taikinajuuren kupliminen on ehtinyt laskea ennen kuin voit alustaa taikinan, lisää taikinajuureen vähän jauhoja, odota kunnes se alkaa jälleen kuplia ja alusta taikina lopuilla jauhoilla.
Anna kohota 1 ½ tuntia. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille. Poista keskustat (eli tee reikäleipiä). Anna kohota tunnin ajan. Pistele leivät haarukalla ja paista 200-asteisessa kiertoilmauunissa noin 30 minuuttia. Vaihda peltien paikkaa paistamisen puolivälissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti