sunnuntai 27. elokuuta 2023

Ruskan gratiini

Meinasi jo epätoivo iskeä, kun taas kerran onnistuin saamaan kastikkeestani paakkuista. Nyt en voinut edes soseuttaa sitä sauvasekoittimella, kun mukana oli jo sieniäkin. Lopputuloksessa paakkuinen kastike ei onneksi haitannut. En vaan onnistu, en sitten millään. Gratiini oli kastikkeen paakkuisuudesta huolimatta just niin herkullista kuin voi kuvitellakin. Eli jos tykkää kaaleista ja sienistä, tämä on ihanaa.




Ainekset:
1 kukkakaali
1 parsakaali
suolaa
Kastike:
200 g herkkusieniä
30 g voita
4 ½ rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
mustapippuria
suolaa
Pinnalle:
50 g juustoraastetta

Irrottele kaalit kukinnoiksi ja kuutioi varret. Keitä kaalit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Valuta hyvin.

Kuumenna kastikkeen maito höyryäväksi. Viipaloi sienet. Paahda niitä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää pannulle voi ja jatka paistamista muutama minuutti. Ripottele pinnalle jauhot ja sekoita hyvin. Lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla.

Siirrä kaalit kevyesti voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kastike ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti