keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Eccles cakes

Jee! Onnistuin lehtitaikinan tekemisessä! Joskus muutama vuosi sitten yritin viimeksi, ja epäonnistuin surkeasti. Nythän tästä tuli ihan oikeasti lehtevää taikinaa. Tällä siis täytyy joskus koittaa tehdä vaikkapa viinereitä. Ja eccles cakesit maistuivat oikein makoisilta. Rusinatäyte on ihanan sokerinen ja mausteinen.



Taikina:
175 g huoneenlämpöistä voita
225 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 ½ rkl sitruunamehua
n. 7 rkl kylmää vettä
Täyte:
25 g voita
25 g ruokosokeria
25 g tummaa muscovadosokeria
125 g rusinoita
¾ tl muskottipähkinää
½ tl maustepippuria
¼ tl kanelia
¼ tl neilikkaa
1 tl sitruunankuoriraastetta
½ rkl sitruunamehua
Pinnalle:
1 kananmunan valkuainen
1 rkl Siro-sokeria

Älä anna taikinan voin sulaa täysin vaan sen verran, että voihin jää peukalolla painettaessa pieni kuoppa. Kuutioi voi ja jaa palat neljään yhtä suureen osaan. Siivilöi jauhot ja suola kulhoon ja lisää neljäsosa voikuutioista. Nypi seos murumaiseksi. Sekoita sitruunamehu veteen ja lisää nestettä vähitellen voi-jauhoseokseen, kunnes muodostuu tasainen taikina.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeää. Kauli taikina 20*40 cm levyksi. Lisää neljäsosa voista kahdelle kolmasosalle taikinan pituudesta ja käännä kolmasosa voin päälle. Käännä vielä viimeinen kolmasosa niin, että voikuutiot peittyvät kokonaan. Painele taikinan reunat yhteen, kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin 20 minuutiksi.

Kauli jäähtynyt taikina 20*40 cm levyksi ja lisää seuraavat voikuutiot. Nosta taas jääkaappiin jähmettymään 20 minuutiksi. Toista vielä kerran, jotta kaikki voi tulee käytettyä. Jäähdytä jälleen 20 minuuttia. Kun otat taikinan seuraavaksi jääkaapista, kauli ja taittele taikinaa muutamaan kertaan niin että voikuutiot eivät enää erotu taikinasta. Nosta taikina sitten jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Sulata täytteen voi pienessä kattilassa. Lisää sokerit ja sekoita, kunnes sokerissa ei enää ole paakkuja. Lisää sitten rusinat, mausteet, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. Sekoittele matalalla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Nosta kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä.

Kauli taikina 3 mm paksuiseksi ja ota taikinasta muotilla pyöreitä kuvioita. Lisää puolille taikinapyörylöistä täytettä ja nosta toinen pyörylä päälle kanneksi. Purista taikinan reunat tiukasti yhteen. Tee päälle pari viiltoa, voitele piiraat kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle siro-sokeria. Nosta piiraat jääkaappiin viilenemään 10 minuutiksi.

Paista 220-asteisessa uunissa 15-17 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä viitisen minuuttia ja nosta sitten ritilälle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti