tiistai 5. marraskuuta 2024

Lohi- ja taimenterriini

Kuva ei tee tälle nyt oikeutta. Ja jos olisin laittanut tätä juhlapöytään (johon olisi oikein sopivaa), olisin kipannut terriinini suurempaan astiaan. Hienolta kalskahtavasta nimestä ja useista erilaisista kalalaaduistaan huolimatta tämä oli yllättävän nopea (ja helppo) valmistettava. Veikkaisin, että esim. joulun juhlapöydässä aiheuttaisi hyvinkin ihastusta. Terriini oli sekä minun että herra 13-v:n makuun. Lisäksi laitettiin yrttilohkoperunoita. Ihan kuin olis ollut juhla keskellä viikkoa. Koirille tästä seurasi myöskin useampi juhlapäivä; ne saavat muutaman aterian lisukkeena kalan nahkaa ja haudutuslientä.


Ainekset:
350 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
4 ½ dl kasvislientä
150 g kylmäsavulohta
2 tl liivatejauhetta
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kalan haudutuslientä
10 persiljanoksaa
pieni kourallinen tilliä
2 rkl ruohosipulia
225 g savustettua taimenta
¾ dl kuohukermaa
2 rkl piparjuuritahnaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
suolaa
mustapippuria

Leikkaa lohi kolmeen osaan pituussuunnassa. Nosta palat uuninkestävään astiaan. Kaada päälle kuuma kasvisliemi. Peitä astia foliolla ja nosta 180-asteiseen uuniin 8 minuutiksi. Anna jäähtyä.

Vuoraa leipävuoka tuorekelmulla. Asettele vuoan pohjalle ja sivuille kylmäsavulohiviipaleita.

Silppua persilja, tilli ja ruohosipuli.

Mittaa liivatejauhe, sitruunamehu ja 2 rkl kalan haudutusnestettä pieneen astiaan. Kuumenna seos mikrossa juoksevaksi. Soseuta yrtit, savustettu taimen, kerma ja piparjuuritahna tasaiseksi. Lisää tuorejuusto ja mausteet ja soseuta tasaiseksi. Valuta sekaan liivateseos ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.

Levitä puolet tuorejuustoseoksesta vuokaan. Painele kevyesti päälle kypsennetyt lohisuikaleet. Lisää päälle loput tuorejuustoseoksesta. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli. Kumoa terriini tarjoilualustalle ja poista kelmu. Viipaloi terriini ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti