perjantai 20. kesäkuuta 2025

Aprikoosi-valkosuklaapulla

Oli juhannuspullalla kokoa. Ja makua. Ihanan pehmeää pullaa. Ensin luulin että täyte oli kokonaan hävinnyt taikinan joukkoon, mutta löytyi sieltä sitten täytepaikkojakin. Mutta valkosuklaa oli kyllä täysin sulanut. Ei haitannut, oli tosi hyvää silti.


Taikina:
3 dl maitoa
10 g kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
¾ rkl kardemummaa
1 kananmuna
9 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Täyte:
250 g maitorahkaa
3 rkl kuohukermaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata
410/230 g aprikoosinpuolikkaita mehussa
Voiteluun:
½ kananmuna
Koristeluun:
2 dl tomusokeria
vettä

Liuota taikinan hiiva hiukan kättä lämpimämpään maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Lisää voi alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä 20 minuuttia.

Sekoita yhteen täytteen rahka, kerma, muna, sokeri ja vaniljasokeri. Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Valuta aprikoosit. Lohko yhdeksän aprikoosinpuolikasta kolmeen osaan koristelua varten. Leikkaa loput aprikoosit pieniksi kuutioiksi. Sekoita kuutiot rahkaseokseen.

Kauli taikina levyksi. Levitä levylle rahkaseos. Jätä reunoille pari senttiä ilman täytettä. Ripottele päälle suklaarouhe. Kääri levy rullalle ja nosta rullat leivinpaperoidulle uunipellille kaarevaan muotoon.

Leikkaa rullan pintaan saksien kärjillä viiltoja. Aseta viiltoihin aprikoosilohkot. Anna kohota puolisen tuntia lämpimässä paikassa. Voitele pulla kananmunalla. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20-25 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se uhkaa tummua liikaa. Anna jäähtyä täysin.

Siirrä pulla tarjoilualustalle. Sekoita koristeluun tarkoitettuun tomusokeriin niin paljon vettä, että kuorrutus on koostumukseltaan sopivaa. Valuta kuorrutus raidoiksi pullan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti