Ihanaa, rapeakuorista leipää. Leipomisen vaivaa ei juurikaan
ole. Sen kun sotkee ainekset keskenään ja jättää taikinan yöksi tekeytymään.
Aamulla heittää pataan ja tuore leipä on valmista aamupalalle. Jauhoja
vaihtamalla tulee vähän eri makuista leipää. Taikinan sekaan voi myös heittää
esim. kuivahedelmiä.
Ainekset:
4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
herneen kokoinen pala tuorehiivaa (tai ½ tl kuivahiivaa)
3,5 dl vettä
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Liuota tuorehiiva lämpimään
(vähän kättä lämpimämpään) veteen (tai sekoita kuivahiiva jauhoihin). Lisää
vesi jauhoseokseen ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata, ja se jää
löysäksi ja tahmeaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön
kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohoamisaika, sitä enemmän makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle lautaselle ja kääntele
palloksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.
Laita kannellinen uunipata (voi olla valurautapata,
keraaminen pata, uuninkestävä kattila tms.) kylmään uuniin ja pane uuni
kuumenemaan 225 asteeseen. Ota 30 minuutin kuluttua pata uunista ja pudota
taikinapallo kuumaan pataan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti