sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Pataleipä

Ihanaa, rapeakuorista leipää. Leipomisen vaivaa ei juurikaan ole. Sen kun sotkee ainekset keskenään ja jättää taikinan yöksi tekeytymään. Aamulla heittää pataan ja tuore leipä on valmista aamupalalle. Jauhoja vaihtamalla tulee vähän eri makuista leipää. Taikinan sekaan voi myös heittää esim. kuivahedelmiä.



Ainekset:
4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
herneen kokoinen pala tuorehiivaa (tai ½ tl kuivahiivaa)
3,5 dl vettä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Liuota tuorehiiva lämpimään (vähän kättä lämpimämpään) veteen (tai sekoita kuivahiiva jauhoihin). Lisää vesi jauhoseokseen ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata, ja se jää löysäksi ja tahmeaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohoamisaika, sitä enemmän makua.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle lautaselle ja kääntele palloksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.

Laita kannellinen uunipata (voi olla valurautapata, keraaminen pata, uuninkestävä kattila tms.) kylmään uuniin ja pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota 30 minuutin kuluttua pata uunista ja pudota taikinapallo kuumaan pataan.

Paista kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä pois padasta jäähtymään. Älä peitä liinalla, koska silloin kuoren rapeus häviää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti