perjantai 22. heinäkuuta 2016

Mustikka-vaniljatäytepullat

Tänä vuonna on kuulemma hyvä mustikkasato. No, meidän mökillä sitä ei ainakaan huomaa. Tunnin metsässäkyykkimisen tuloksena oli ruhtinaallinen 200 g mustikoita. Päätinpä tehdä niistä mustikka-vaniljatäytepullaa, kun oli sopivasti vanheneva hiivakin jääkaapissa. Pelkäsin jo, että hiiva oli kerennyt vanhentua kokonaan, kun pullat eivät tuntuneet kohoavan ollenkaan. Uunissa ne sitten viimein nousivat ainakin jonkun verran.



Taikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
¾ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
1 kananmuna
8 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Vaniljakreemi:
1,4 dl maitoa
½ vaniljatankoa
2 rkl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
½ rkl voita
Lisäksi:
200 g mustikoita
Voiteluun:
2 kananmunan valkuaista
Pinnalle:
raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna.  Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (n. 30 minuuttia).

Vaniljakreemi: Mittaa kaikki ainekset paitsi voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun kreemi alkaa paksuuntua, ota kattila liedeltä ja lisää voi. Vatkaa tasaiseksi. Kaada kreemi kulhoon.

Kun taikina on kohonnut, kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levyn päälle vaniljakreemi ja ripottele pinnalle mustikat. Kierrä levy rullaksi ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita palat muffinssivuokiin ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi.

Voitele kohonneet pullat munanvalkuaisilla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti