keskiviikko 14. elokuuta 2019

Omena-puolukkalimppu

Laitoin leivät uuniin ja painuin töihin. Oli niin kivaa, että muistin leivät seuraavan kerran kun puhelimeni hälytti paistoajan päättymisen merkiksi. Olis pitänyt käydä välillä hiukan kattomassa leipiä ja peittelemässä ne hellästi, kun ne alkoivat ruskistua turhan paljon. Mutta vaikka nämä nyt hiukan ovat ulkoisesti kärähtäneet, niin sisältä ne olivat aivan ensiluokkaisia. Eikä tuo palanut pintakaan maistu palaneelle, vaan on ihanan rapea.



Ainekset:
5 dl kefiiriä
17 g kuivahiivaa
1 dl tummaa siirappia
2 ½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
2 dl puolukoita
1 omena (150 g)
2 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
4 dl ruisjauhoja
12 dl vehnäjauhoja

Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Lämmitä kefiiri kädenlämpöiseksi ja kaada se yleiskoneen kulhoon. Lisää hiiva, siirappi, suola ja öljy. Sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää puolukat, omenaraaste ja fenkolinsiemenet.

Alusta taikinaan jauhot vähän kerrallaan voimakkaasti vaivaten. Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa. Lisää tarvittaessa vielä hieman jauhoja.

Anna kohota peitettynä tunnin ajan. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele kahdeksi limpuksi. Kohota limppuja liinan alla 45 minuuttia. Vedä limppujen pintaan viiltoja terävällä veitsellä. Paista limppuja 250-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä n. 40 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä ja pohjaan kopauttaessa kuuluu kumea ääni. Nosta jäähtymään ritilälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti