perjantai 12. helmikuuta 2016

Mansikkavaahtokarkit

Vaahtokarkit ovat olleet listallani kokeiltavien joukossa jo pitkän aikaa. Kun sitten törmäsin Kinuskikissan blogissa mansikkavaahtokarkkeihin, päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja ostin paketillisen mansikkatomusokeria. Tässä hommassa teflonkattila ja lämpömittari ovat ihan ehdottomat. Näistä tuli ”ihan oikeita” vaahtokarkkeja. Mietin vaan, että pitäiskö kokeilla myös vaahtokarkkien dippaamista sulaan suklaaseen.



Ainekset:
9 liivatelehteä
2 dl vettä
4 dl mansikkatomusokeria
1,5 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista
2 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria)
Vuokaan: tomusokeria
Pinnalle: mansikkatomusokeria

Vuoraa neliskanttinen, reunallinen vuoka (25*32 cm) leivinpaperilla. Ripottele leivinpaperin päälle runsaasti tomusokeria.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan vesi, mansikkatomusokeri, sokeri ja siirappi. Erottele valkuaiset valmiiksi kulhoon.

Kuumenna lastalla sekoitellen vesi-sokeriseos kiehuvaksi. Säädä liesi keskilämmölle ja jatka keittämistä sekoittamatta. Seos on valmista, kun se saavuttaa 127 asteen lämpötilan. Tässä vaiheessa alkaa usko loppua. Tuntuu, että seos ei kuumene millään yli 104 asteen. Mutta kyllä se kuumenee, kun jaksaa kärsivällisesti odottaa.

Aloita valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi, kun sokeriliemi on 117-asteista. Näin sokeriseos ja valkuaisvaahto valmistuvat suurin piirtein samanaikaisesti.

Kun sokeriseos on valmista, lisää siihen liotetut liivatteet ja vanilja-aromi.

Kaada seos hyvin ohuena nauhana pienissä erissä, hitaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vaahdotusta vielä kymmenen minuuttia vatkaimen keskinopeudella.

Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan. Anna jähmettyä huoneenlämmössä n. 7 tuntia.

Ripottele leivinpaperin päälle mansikkatomusokeria. Kumoa vaahtokarkkilevy sen päälle. Leikkaa paloiksi öljytyllä veitsellä ja kierittele palat joka puolelta mansikkatomusokerissa, jotta pinta ei jää tahmaiseksi.

Vaahtokarkit säilyvät  huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa tai muovipussissa pari viikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti