Vaahtokarkit ovat olleet listallani kokeiltavien joukossa jo
pitkän aikaa. Kun sitten törmäsin Kinuskikissan blogissa
mansikkavaahtokarkkeihin, päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja ostin
paketillisen mansikkatomusokeria. Tässä hommassa teflonkattila ja lämpömittari
ovat ihan ehdottomat. Näistä tuli ”ihan oikeita” vaahtokarkkeja. Mietin vaan,
että pitäiskö kokeilla myös vaahtokarkkien dippaamista sulaan suklaaseen.
Ainekset:
9 liivatelehteä
2 dl vettä
4 dl mansikkatomusokeria
1,5 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista
2 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria)
Vuokaan: tomusokeria
Pinnalle: mansikkatomusokeria
Vuoraa neliskanttinen, reunallinen vuoka (25*32 cm)
leivinpaperilla. Ripottele leivinpaperin päälle runsaasti tomusokeria.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kattilaan vesi, mansikkatomusokeri, sokeri ja
siirappi. Erottele valkuaiset valmiiksi kulhoon.
Kuumenna lastalla sekoitellen vesi-sokeriseos kiehuvaksi.
Säädä liesi keskilämmölle ja jatka keittämistä sekoittamatta. Seos on valmista,
kun se saavuttaa 127 asteen lämpötilan. Tässä vaiheessa alkaa usko loppua. Tuntuu,
että seos ei kuumene millään yli 104 asteen. Mutta kyllä se kuumenee, kun
jaksaa kärsivällisesti odottaa.
Aloita valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi, kun
sokeriliemi on 117-asteista. Näin sokeriseos ja valkuaisvaahto valmistuvat
suurin piirtein samanaikaisesti.
Kun sokeriseos on valmista, lisää siihen liotetut liivatteet
ja vanilja-aromi.
Kaada seos hyvin ohuena nauhana pienissä erissä, hitaasti
vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vaahdotusta vielä kymmenen minuuttia
vatkaimen keskinopeudella.
Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan. Anna jähmettyä
huoneenlämmössä n. 7 tuntia.
Ripottele leivinpaperin päälle mansikkatomusokeria. Kumoa
vaahtokarkkilevy sen päälle. Leikkaa paloiksi öljytyllä veitsellä ja kierittele
palat joka puolelta mansikkatomusokerissa, jotta pinta ei jää tahmaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti