lauantai 20. helmikuuta 2016

Ruispataleipä

Rukiinen muunnelma pataleivästä. Ei tarvitse päälleen muuta kuin Oivariinia.



Ainekset

3,5 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
0,5 dl siirappia

Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. Mittaa siirappi veteen ja ripottele suola mukaan. Lisää jauhoista ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa. Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 6-12 tuntia.

Ota taikinakulho esiin kohotuksen jälkeen. Ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri sen kummemmin vaivaamatta. Ripottele lopuksi taas vähän jauhoja ja jätä taikina kohoamaan vielä 1 tunniksi.

Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225:een asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut. Kaada taikina pataan ja pistä kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä toiset 30 minuuttia.

Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti