Ai että, olipa herkullista leipää. Pataleivät ovat vieläpä kiitollisen helppoja valmistettavia. Tästä tuli erityisen kivan näköinenkin, kun punajuuresta tuli taikinaan hauskasti väriä. Jokunen viikko sitten ostin alennuksesta tosi tukevan, ihanan, pinnoitetun pyöreän leipävuoan. Pääsin sitäkin kokeilemaan viimein tämän kanssa. Hyvin toimi.
Juuressose:
200 g porkkanoita
200 g punajuuria
Ainekset:
1 dl vettä
3 ½ g kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 rkl oliiviöljyä
2 dl grahamjauhoja
5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
Pinnalle:
1 rkl vehnäjauhoja
Kuori ja viipaloi juuressoseen porkkanat. Keitä viipaleet kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin. Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Kuori ja lohko punajuuret. Soseuta porkkanat ja punajuuret yhdessä. Anna soseen jäähtyä jääkaappikylmäksi.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon juuressose, suola, siirappi, öljy ja jauhot. Älä vaivaa. Anna kohota huoneenlämmössä ½–1 vuorokautta.
Laita kannellinen pata kylmään uuniin ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, ota pata uunista ja kippaa taikina pataan. Vedä pinnalle koristeviiltoja terävällä veitsellä ja siivilöi päälle vehnäjauhot. Peitä pata kannella ja paista 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti